Photo : Jesper Zacho
Photo : Jesper Zacho

”Hvordan skal mine børn lære at gå på stadion, når en børnebillet koster 44 pund? Det har jeg ikke råd til!”

Af Mads Lund Mikkelsen

Når jeg ikke har travlt med at beskæftige mig med AGF, følger jeg min anden hjerteklub, engelske Liverpool FC. Det gør jeg blandt andet ved at høre The Anfield Wrap, en podcast dedikeret til diskussion af alt, hvad der berører LFC. Fra tid til anden diskuteres der også om moderne fodbold generelt, og særligt om kommercialiseringen af engelsk fodbold.

Citatet, der indleder indlægget her, stammer fra netop The Anfield Wrap og en af podcastens gæster. Han bekymrer sig ikke kun for, hvem fremtidens Liverpool fans skal være, men også for hvor fremtidens stadiongående fodboldfan i England generelt skal komme fra. For at de ikke som før i tiden kommer til at have arbejderklassebaggrund, det står tilsyneladende fast. Det arbejdende folk og almindelige mennesker generelt har ikke råd til at gå til fodbold i England, og den sagnopspundne stemning er for længst forsvundet fra lægterne på de ellers glimrende engelske stadions.

På en smuk solskinsdag i august 2015 går min fætter og jeg ned af Stadion Allé. Jeg konstaterer, at der er rigtigt mange mennesker, der går samme vej, og i forbifarten bemærker jeg også, at der er udsædvanligt mange småbørn. Da vi når op til familietribunens indgang, mødes vi af en længere kø, der spærrer vejen, forældre med deres børn står og venter i hobetal. Vi kæmper os igennem, og har en fantastisk dag på tribunen; GF vinder 3-2 over Randers, fremtidens Århusforstad, og Kim Aabech fejres som en konge. Det virker rimeligt at tro, at alle de børn, som stod og ventede med deres forældre også have en uforglemmelig oplevelse, og fik sig en ny helt eller to.

Først i løbet af resten af august går det langsomt op for mig, at AGF muligvis har taget et stort skridt i den rigtige retning i løbet af sommeren. Inden sæsonen 2015-2016 traf nogen i AGF nemlig beslutningen om, at det fremover skal være gratis for børn under 14 at komme på stadion, på familietribunen. En beslutning, som nok avlede en del anerkendende nik rundt omkring i Aarhus og omegn, men ellers gik ret ubemærket hen.

For mig at se er det fuldstændigt afgørende, at klubben tager spørgsmålet om, hvem fremtidens AGF-fans skal være og hvor de kommer fra alvorligt. Og det gør den, klubben, det har den blandt andet vist ved med gratis billetter til børn under 14 at invitere en hel ny generation til at opleve magien ved at se fodbold på stadion, mærke stemningen, duftene og høre brølet, når GF scorer. Jeg tror nemlig, at mange nuværende stadiongængere vil nævne deres barndoms oplevelser med at se AGF spille på stadion, som grundstenen til deres mangeårige loyalitet og kærlighed til klubben.

Efter AGF flotte 2-2 resultat i Parken deltog Jakob Nielsen, AGFs administrerende direktør, i et debatprogram i tv om dansk fodbold. Eksperterne omkring ham diskuterede FCKs forskellige (uinteressante) problemer, mens Jakob Nielsen brændte igennem med et klart budskab; han vil have flere tilskuere på de danske stadions. Det er i lyset af denne enestående udtalelse, vi skal se klubbens initiativ med gratis børnebilletter. Jakob Nielsen bekymrer sig om fodboldkulturen i Aarhus. Bare se på mobiltribunen og Nielsens resolutte offentlige arbejde for at få fjernet den forhadte løbebane fra Aarhus Stadion. Beviserne er mange, tegnene gode.

I England er det den omvendte verden. For den pris to almindelige billetter til en Premier League-kamp koster vil man være tæt på at kunne købe sæsonkort til Aarhus Stadion, og forældre betaler i dyre domme for at give deres børn deres første oplevelse med at se en fodboldkamp live. I Aarhus er det gratis, og det er faktisk ikke nogen selvfølge.

Selvom Aarhus i en global fodboldmæssig sammenhæng er en miniput, er det hos os grundstenene lægges for fremtidens fodboldkultur. Fordi klubben må kæmpe for at få høje tilskuertal, er den tvunget til at investere i nutidens fankultur og fremtidens fans, i modsætning til de engelske klubber, som langsomt kvæler fankulturen i høje billetpriser. I den forstand er Aarhus og AGF ikke fodboldmæssig udkant, men tværtimod på forkant.

Jeg kender ikke det præcise antal gratis børnebilletter, som er blevet bestilt, printet og brugt, men initiativet er et positivt tegn, og forhåbentlig blev der særligt til kampene mod Brøndby og Randers FC skabt en masse nye GF’ere. Kvaliteten af fodbold var høj, solen skinnede, GF vandt og billetten var gratis.
Nu skal der så, som jeg ser det, komme endnu flere tiltag, og endnu flere skal vindes for at tage på stadion og se bold.

Derudover skal den aktive stemningsskabende fankultur omkring Samlet for Aarhus, Nysir og fanklubben skal støttes yderligere; hvorfor ikke give tilbyde en stor rabat til dem, der vil købe billetter og sæsonkort til Speakers Corner? Eller måske endda målrette sådan en rabat mod unge mennesker i alderen 15 til 30? Det ville hjælpe til at føre noget mere af den gode stemning og gejst fra udebaneture med ind på hjemmebanen. At AGF og lokomotivet Jakob Nielsen nok skal komme med endnu flere gode tiltag af den slags, er jeg ikke et sekund i tvivl om.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here