Romerlys spiller i dag en stor rolle på tribunerne rundt omkring i Danmark og resten af verden, og meningerne omkring brugen af disse er særdeles delte. Spørgsmålet jeg her vil tage op til diskussion er, hvorvidt romerlys og pyroteknik generelt har bidraget positivt eller negativt til den fodboldkultur der eksisterer i året 2011.

På negativ-siden skal selvfølgelig nævnes de klassiske argumenter med at det kan være til fare for de omkringværende personer, specielt hvis disse ikke er ”med i legen”. F.eks. så vi i sommeren 2008 FCK-fans på Brøndby Stadion kaste romerlys ned på familietribunen, og ligeledes har bl.a. Brøndby-fansene ved flere lejligheder haft godt gang i fyrværkeriet.

På positiv-siden skal det nævnes, at såfremt romerlys bruges forsvarligt og under kontrollerede forhold, så kan de bidrage positivt til stemningen på stadion. De kan være med til at sætte ekstra gang i kedlerne på tribunen, og dermed påvirkes fodboldkulissen ligeledes positivt.

Al fan-aktivitet bør jo bunde i kærlighed til klubben samt lysten til at bære sit hold til sejr. Hermed bør romerlys også affyres med den tanke at det kan bidrage positivt til spillerens indstilling på banen. For hvorfor ellers?

Personligt stiller jeg dog spørgsmålstegn ved, hvorvidt romerlys rent faktisk har en gavnlig effekt på fodboldkulturen generelt. I Aarhus så vi Speakers Corner skifte farve til glødende rød inden pokalkvartfinalen mod FC Midtjylland i efteråret 2010. Efterfølgende blev dette af mange fremstillet som et højdepunkt for hele det fodboldår i AGF, men hvilken effekt havde denne episode reelt set på spillerne sammenlignet med hvad f.eks. en taktfast vokal støtte kunne have givet?

I mine øjne har flere grupper af fodboldfans generelt en tendens til at overvurdere betydningen af romerlys som en del af det at være aktiv fan. Jeg kan godt undre mig når jeg ser med-fans vælge at risikere bøde og langvarig karantæne blot for at kunne fyre et par romerlys af inde på stadion. Er det virkelig det værd?

Ser du brugen af romerlys som noget positivt eller negativt for fodbolden?

34 KOMMENTARER

 1. Som fodboldfan har jeg altid synes at stemning på tribunen er næsten halvdelen af en fodboldkamp. En kamp med en helt særlig stemning giver kuldegysninger ved mig. Det er et smukt syn at se et helt fanansnit gå total amok med romerlys. Der har dog været et par uheldige ulykker gennem tiden og ville der også blive ved med at komme hvis man indfører romerlysene igen. Så jeg tvivler stærkt på at vi nogensinde far lov til at se lovlige romerlys på de danske fodboldstadions

 2. Romerlys er fedt som udgangspunkt, men man skal selvfølgelig passe på folk omkring en når man fyrrer det af. For eksempel den episode med FCK i brøndby er jo helt vanvittigt!

 3. Jeg savner lidt at man forholder sig til det faktum at romerlys rent faktisk er ulovligt! Lige meget hvor fedt det er, så bør man holde sig fra det.

 4. det som skete i sin tid i Brøndby er uden tvivl meget over grænsen… dette ville dog istedet se rigtig fedt ud hvis de ikke kastede med dem..
  jeg håber virkelig inderligt at lys bliver lovligt igen (sker nok ALDRIG)
  men min personlige mening er dog at lys skal være til, dog skal de ikke kastes med, de skal derfor forblive i det stadion afsnit de bliver tændt i..
  jeg synes virkelig det kan være med til at vise vildskab på tribunen. og gøre således at folk på tribunen kæmper bare lidt mere for at ramme kogepunktet hvilket der vel uden tvivl er til gavn for spillerne på banen også.!

 5. Der har også været en del episoder på Århus Stadion, hvor blandt andet jakker og stole er delvist afbrændt, fordi folk der tænder dem, kaster romerlysene ind blandt de omkring stående mennesker. Sålænge romerlysene er ulovlige at bruge, bør man helt afholde sig fra det da det er alt for farligt som det foregår nu.

  • Jeg har efterhånden gået på stadion i mange år og har bevist holdt mig fra stemningsområdet pga. romerlys, ølkast og lignende.

  • Omvendt kan man også sige, at romerlys formenlig ikke ville blive smidt ind under stole og så videre, hvor de kan ramme jakker, folk osv., hvis det nu var lovligt. For så var der ikke noget at skjule for dem, der nu fyrer af.
   Jeg synes personligt, romerlys ser rigtig fedt ud på stadion, men samtidig forstår jeg nu også godt, hvorfor det er ulovligt – e.g. Brøndby-episoden osv.
   Jeg tror dog også, romerlys og andet pyro ødelægger mere, end det gavner. Her tænker jeg på bøder til klubber, tvungne kampe uden tilskuere og lignende, men det er selvfølgelig i yderste konsekvens, det finder sted.
   Det ville komme meget bag på mig, hvis lys gør noget særligt for kampen på banen, som det uanset hvad i bund og grund handler om. Derimod er der jo flere eksempler på kampe, der er udskudt, fordi der har været for meget røg ind over banen og sådan ved start. Det virker lidt dumt.
   Men en rigtig god diskussion, synes jeg.

 6. Nu tager jeg primært på stadion for at se fodbold og går ikke ret meget op i stemning. Mht. romerlys er jeg stor modstander. Det er direkte farligt og erfaringen viser jo at dem der tænder dem ikke kan finde ud af at styre dem. Jeg kan godt se at det ser super fedt ud på tribunen men risikoen for ens medmennesker er simpelhen for stor. Derudover tror jeg ikke på at det har en effekt på banen. Måske endda tværtimod. Jeg bliver altid mere bekymret end glad for at se pyro.

  Jeg vil dog sige at jeg synes det er synd at al pyro er bandlyst. Det er fint at det er bandlyst blandt publikum – men jeg synes godt man kunne argumentere for at klubberne under ordnede forhold kunne lave pyro.

 7. Spændende debat som af og til dukker op i tråde omhandlende andre emner.

  Jeg er stor tilhænger og foretaler for brug af romerlys og andet visuelt pyro. Det ser pisse fedt ud, og giver faktisk nogle gange også et vokalt boost. Om det har en effekt på banen er ikke til at sige, eftersom vi ikke kender de enkelte spilleres holdning til romerlys. Kunne egentlig godt forestille mig, at nogle spillere synes, det er en fed kulisse at spille i, da det giver et strejf af international stemning, hvilket der førhen har manglet i dansk fodbold.

  Selvfølgelig skal man passe på med det, da det kan være yderst farligt for omgivelserne. Men hvis man tænker sig om, og lader være med at kaste med dem, kan man sagtens have en forsvarlig omgang med romerlys. Der hvor det ofte bliver fyret af, er blandt de stemningsfans som udmærket kender risikoen ved at stille sig, hvor de gør. Synes man skal holde pyroen der, og respektere almindelige fans, børn osv. som ikke ønsker at stå tæt på romerlys.

  Den der med, at man skal lade være bare fordi, det er ulovligt, synes jeg egentlig er en vattet holdning. Men sådan er vi jo så forskellige.

 8. Det giver mig altid entydigt lyst til at himle med øjnene at nogen ikke fatter man ikke må fordi det er farligt og leger banditter og badboys… For mig giver det INGEN ekstra stemning og derfor ser jeg kun det som en ulovlig ting…. Og… At man bare skal lade være fordi det er ulovligt er ikke en vattet holdning! Det kaldes et retssamfund og er hjørnestenet i et stærkt demokrati….. og netop derfor kan vi få lov til at være forskellig… :)

  PS: Vrede kan være udtryk i forbindelse med ovenstående indlæg… Please se forbi det…

  • Så du går aldrig over for rødt, downloader musik, overskrider fartgrænserne, smider affald på gaden?

   Ved godt det er nogle utrolig søgte sammenligninger. Men det er også ulovligt ;)

 9. For mig er stemning ligeså vigtigt som kampen!
  Romerlys er okay, hvis det ikke bliver kastet på “uskyldige” og ryger ind på banen.
  Jeg har været ude for, tror faktisk det var i mod FCM i år, at jeg stod i SC. Romerlysene blev tændt og vagterne sparkede romerlyserne de fik fat på indunder sæderne, hvor jeg og andre stod, helt hul i hovedet.
  Man burde kunne tale med vagterne, og klubben, om at romerlys er fint, så længe folk ikke kommer til skade, pyroen ikke kommer ind mod banen, og lign.

  • Man burde kunne tale med vagterne, og klubben, om at romerlys er fint, så længe folk ikke kommer til skade, pyroen ikke kommer ind mod banen, og lign

   Den aftale kan ikke komme istand da pyro er forbudt på stadions i DK og du vil aldrig kunne få Århus Elite eller Aros vagterne til at se gennem fingrene med en overtrådelse af ordensbestemmelserne. Må sige at jeg ikke rigtigt skal se, hvorfor de skulle acceptere det

   • Det er faktisk sket en enkelt gang før, og det endte med en bøde på 10.000 til Århus Elite, eller hvad det nu hed dengang. Så nej, den går de næppe med til igen.

 10. For Fan@

  Så du går heller aldrig over for rødt eller cykler på fortorvet? Ej, spøg til side.

  Jeg er enig med Yalle, og FCM kampen er et godt eksempel på hvor stort et boost det giver. Lige efter lysshowet kogede stemningen fuldstændig, og det var klart lysshowet skyld. Desuden synes jeg folk klart er blevet bedre til at håndtere lysene, og det sker jo næsten aldrig noget når lys bliver antændt.

  Man kan diskutere som om lys er en god ting eller ej, men faktum er at det altid vil være en del fankulturen.

 11. Har der ikke en gang eksisteret en aftale mellem fans og vagter om, at romerlys var banlyst på Aarhus Stadion? Den aftale er da blevet brudt til FCM-kampen i efteråret.

 12. Nu er jeg så gammel at jeg har været med i mange år. I fanclubbens spæde år i begyndelsen af 90 erne, havde vi faktisk en metalspand fyldt med vand nede på løbebanen, hvor vi kunne “aflevere” vores udbrændte nødblus. Alternativt aflevere det til en kontrolør!

 13. Tja.. Hvis bare alle tænkte at man ikke må smide med romerlysne, når de også er blevet lidt fulde, hvilket de ikke gør.. Uanset, om det bliver lovligt eller ej, er det ikke selve romerlyset, der er til fare for nogen, men den, der fyrer det af. Hvis den klaphat har fået en halv ølvogn indenbords inden kampen, er det nok ikke så sikkert, at vedkommende overholder de regler, der kunne være blevet lavet omkring romerlys. I et kontroleret miljø, ser det fedt ud, men halv til helstive mennesker på en fodbold tribune er og bliver aldrig et kontrolleret miljø. Hvis folk vil fyre dem af, må de selv om det, men lige så snart, jeg ser optakt til, at der er nogen, der vil fyre dem af, bevæger jeg mig lidt væk, for jeg skal ikke risikere noget. I Hvidovre blev de jo bare smidt på et plastiksæde, som der så gik ild i, og det kunne folk så få lov til at stå og indånde, da røgen fløj ind ved den overdækkede tribune. Så fedt var det heller ikke, og de sidste 10 mins af kampen kunne vi ikke se pga røg. Så igen, en tribune med folk af mere eller mindre øl-indtagende mennesker, er ikke et kontrolleret miljø.. Hvis man kunne garantere det, så fint med mig, men det kan man desværre ikke..

 14. 1 episode er selvfölgelig 1 situation for meget men er der overhovedet nogen der reelt ved hvor mange gange der er gået noget galt. ??

  Igennem de sidste 6 År har jeg kun noteret mig 3 tilfälde ,

  1 ) for 5 år siden med et GH medlem der lagde sig ned på et romerlys på jorden ( forholdsvis selvforskyldt ifölge min mening

  2) Et par flag samt et par svedne säder der brändte af ( forsholdsvis uskyldigt )

  samt episoden på hjemmebane hvor en person mere ellerminde med vilje brändte en medfan af, og som er totalt uacceptabelt.

  Jeg kender ikke til andre sager men jeg syntes blot at visse personer skyder gråspurve med kanoner i denne sag og normalvis er vi I AGF ret dygtige til at opretholde en vis form selvjustits på netop dette område da alle er klar over at man ikke kaster med lys , da det blot vil kräve endnu flere tifo resträktioner fra klubberne.

  Bummelum

 15. Jeg synes, du bruger et mærkeligt argument mod romerlys ved at sige, at du ikke mener, at det lysshow, der blev lavet mod FCM, bidrog positivt til spillernes indstilling på banen. Jeg skal ikke sidde og påstå, at det nødvendigvis gjorde, men faktum er, at AGF spillede en super kamp den aften; om det så har haft noget som helst med romerlys eller anden opbakning at gøre, aner jeg ikke. Og spørgsmålet om, hvorvidt en solid, taktfast vokal kunne gøre “det samme” som romerlys evt. gør, vil jeg så vende til følgende: Hvis det kan gøre det samme, hvad kan begge dele på én gang så ikke gøre? Såvidt jeg husker var der en solid vokal under og efter romerlysene brændte.
  Altså i tilfældet AGF-FCM: Det så festligt og fedt ud (det er det eneste, man aldrig vil kunne tage fra romerlys), det gik ikke udover vokalen, ingen kom til skade, og spillerne spillede en rigtig god kamp. Atlså, finder jeg denne kamp som et dårligt argument imod brugen af romerlys; det ligner snarere det modsatte.

  Om ikke andet er det da en interessant debat. Og jeg kan sagtens se både det positive og negative i romerlys, men lige netop i det eksempel, du nævner, Tobias, er det negative svært for mig at se…

 16. Jeg synes generelt at romerlys m.v. er en virkelig dårlig ide, af flere grunde:

  1) De fleste kampe spilles om dagen, i fuld dagslys. Derfor har det kun en yderst marginal effekt, og den efterfølgende røg generer utroligt meget, ofte i en grad som udsætter kampstart når mange fans benytter dem.

  2) De er ulovlige og det burde man respektere. Der er ikke tale om undertrykkelse af ytringsfrihed, håbløse banner/flag regler eller alt muligt andet. Der er udelukkende tale om sikkerhedsmæssige foranstaltninger der skal forhindre at folk og/eller deres ejendele kommer til skade.

  3) Der er tale om at man bringer sprængfarligt og brandfarligt materiale ind på et stadion med op til 20.000 andre mennesker. At man kan udvise så stor mangel på respekt for andres sikkerhed fordi “det ser fedt ud” er en anelse bekymrende. Faktisk synes jeg selv at Yalle, ganske ufrivilligt, kommer til at pege på noget meget rammende imod den slags, da han skriver “Der hvor det ofte bliver fyret af, er blandt de stemningsfans som udmærket kender risikoen ved at stille sig, hvor de gør”: Det faktum at der nu er en RISIKO ved at gå på stadion til bold, i det afsnit hvor stemningen skal være bedst, siger det hele.

  Jeg kunne til gengæld godt være med på at selve klubberne i DK, i samarbejde med fanklubben, fandt ud af at hyre nogle professionelle til at lave noget ordentligt pyroteknik op til kampstart og/eller i halvlegen. Så kunne det se rigtigt fedt ud, det ville være væsentligt mere sikkert, og vi ville undgå balladen. At lade amatører, og endda ofte alkoholpåvirkde amatører, lave den slags blandt fans er vel den dårligste ide man overhovedet kunne få.

  I det hele taget virker mange af argumenterne for pyro i dens nuværende form på samme måde som argumenterne imod sikkerhedssele i bilerne: “Det er ikke mig/os der sker uheld for, og det er ufarligt hvis man ved hvad man gør, så derfor er det helt i orden at gøre som vi gør”.

  Med andre ord: Professionel pyro, ja tak! Nuværende amatørpyro, der ofte ikke er meget værd at se på og farligt for andre, nej tak!

  • Nu mener jeg hverken, at der er eller skal være en risiko ved at stille sig i et helt stemningsafsnit som f.eks. SC. Jeg mener, at der hvor de ofte bliver fyret af er blandt folk, der selv er pro pyro, og dermed gerne tager risikoen. Og det er der, jeg mener, man skal holde dem. Det er meget få gange, jeg har hørt om folk, der ikke ønsker romerlys, og som samtidig er blevet direkte berørt af romerlysaffyring.

 17. Jeg synes også folk overvurderer hvor stor risikoen er når der antændes romerlys. De folk som tænder, ved med 99 % hvordan det fungerer, og som Supreme siger, har der måske været 1 sag hvor pyro har skadet en anden person. Det er self for dårligt, men i forhold til hvor mange gange der er blevet fyret af er det jo 0,0001 %.

  Det giver stemningen et kæmpe boost, og er en del af fankulturen.

  • Jeg synes så at du og mange andre her fuldstændigt undervurderer, hvor farligt det er at tænde romerlys på tribunerne til en fodboldkamp. Det er derfor, de ikke er tilladte.

   Det relevante spørgsmål til dem, der går ind for at bruge dem er: Hvad vil I gøre, når det går galt? Er I parate til at tage ansvaret for at fx børn får alvorlige brændskader?

 18. Man kan jo kun sige til dem, der er hardcore for romerlys på stadion, at jeg gerne hører deres mening om romerlys, når de og deres nuværende eller fremtidige børn er blevet overkastet med romerlys, som de blev, da brøndbyfans gik amok.. Det ser fedt ud, men det er ulovligt af en grund, her er en af dem..

 19. Hvor er det dog skræmmende med den tydelige naivitet jeg spotter i en del af de meninger jeg har læst her i dag.
  Det er skræmmer mig mest af alt ar at mange her er villige til at risikere liv og lemmer, og for ikke at tale om andres helbred på at fyre pyro af, og med hvilke hjernedøde argumenter, Det ser fedt ud! De som gør det ved hvad de gør! gu fanden gør de ej, jeg er en af dem som har været i fare på grund af de klaphatte og det er mere end en gang.
  Og hvilken latterlig holdning at have til andre mennesker med at sige at de kender riskoen når de går i SC, det kan ikke passe at jeg som forøvrigt synger mig hæs til alle kampe skal sætte mit helbred på spil for en for mig samling hjenedøde idioter med et romerlys i hånden.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here