Kasper Povlsen er i vælten i øjeblikket. Nok mest fordi han er landsholdsaktuel på det danske U-21 landshold, der skal forsøge at give dansk landsholdsfodbold lidt tiltrængt succes i de kommende uger. Men jeg synes også, at Kasper har præsteret på AGF’s hold i den forgangne sæson og det er værd at fremhæve. Jeg vil i dette indlæg argumentere for, at Kasper er AGF’s største profil i øjeblikket.

Kasper Povlsen er ikke fodboldens svar på en ørehænger; der er ikke meget hæl og tå over det, når han spiller. Men det er heller ikke det, han er sat i verden for, sådan fodboldmæssigt. Han har helt andre dyder.

At han ikke er den mest iøjnefaldende spiller på banen, blev rigtig godt illustreret af de to kommentatorer Jens Jørgen Brinch og Poul Hansen under U-21 landskampen imod Tyrkiets B-hold den anden dag. Danskerne havde spillet en forrygende gang fodbold i første halvleg. Og tyrkerne var gang på gang i vanskeligheder og var da også fuldt fortjent bagud med 3-0 da pause-teen kaldte. I pausen skulle kommentatorerne så analysere første halvlegs forløb. Det gjorde de ved at fremhæve Nicki Bille, der jo havde scoret to kasser. Og ved at nævne de to midterforsvarere Mathias ”Zanka” Jørgensen og Andreas Bjelland der begge gjorde det fint defensivt. Men som også gik med frem i dødboldsituationer, hvilket førte til at Zanka scorede danskernes første mål. Det man så, når midterforsvarerne gik med frem, var at så gik Kasper Povlsen tilbage og garderede bagude. Endelig fremhævede kommentatorerne de danske kanter. Især den sprudlende venstreside med Nicolaj’erne Boilesen og Jørgensen blev fortjent fremhævet. Boilesen spillede oveni købet Jørgensen fri i dybden med en hælaflevering. Flot! Den aktion endte med endnu en dansk scoring.

Disse præstationer er skam værd at fremhæve. Men det illustrerer blot at det er omkring scoringerne vi seere og kommentatorerne ser lyset. Ofte er det dog sådan, at når de offensive kræfter præsterer, så skyldes det at holdet dominerer midtbanen. Det var bestemt tilfældet i den kamp. Ikke mindst på grund af Kasper Povlsen. Hvad Brinch og Hansen jo heller ikke kunne vide i pausen, var at Kasper Povlsen kort inde i anden halvleg, deltog i noget 1-2 spil i højresiden og i et overlap blev spillet fri helt ude på kanten. Hans efterfølgende indlæg til Nicolaj Jørgensen ved bagerste stang var af meget høj klasse. En forsvarer kom imellem og hårdt presset sendte han bolden i eget mål.

Det er ikke ofte, man ser Kasper Povlsen være så direkte involveret i en scoring. Men i den landskamp så man en ny side af Kasper Povlsen. Hans pasningsspil var usædvanligt sikkert og han havde ikke – som jeg husker det – en eneste fejlaflevering før til allersidst, hvor der var et par smuttere. Men da var han måske blevet lidt træt. Det er der ikke noget at sige til i så fald. Han var den ene af kun to danske spillere, der ikke blev skiftet ud. Jeg har ellers hele tiden syntes, at det Kasper kunne gøre for at løfte sit niveau yderligere, var at få styr på afleveringsspillet. Men hvis han tager det niveau, han viste i landskampen med til AGF, så lover det ret godt.

Som nævnt spiller han for det meste en helt anden rolle (end oplæggerens og afslutterens) på banen, hvor han med sit utrættelige løbearbejde er med til at gøre fodboldlivet surt for modstandernes midtbanespillere og angribere. Han er med sin kompromisløse, men aldrig svinske, stil med til at forhindre modstanderne i at komme til chancer. Og hans mange bolderobringer giver muligheden for at hans eget hold kan komme i kontraangreb.

I indlægget ”Povlsen er enhver træners drøm” som du kan læse andetsteds her på siden, fortæller AGF’s talentchef, (jeg citerer) at ”Hvis du giver ham en opgave, så gør han det, du har sat ham til på fantastisk vis”. Nogenlunde den samme formulering brugte U-21 landsholdstræner Kjeld Bordinggaard til det pressemøde, hvor U-21 truppen skulle skæres ned fra 40 til 27 spillere, da han nåede til udtagelsen af Kasper Povlsen. Hvis to fodboldledere, der kender Kasper så godt, mener sådan, så er der nok noget om snakken.

Hvor tit ser vi egentlig Kasper Povlsen spille en dårlig kamp? Næsten aldrig. I skrivende stund kan jeg ikke lige komme i tanker om nogen. En anden kvalitet ved Kasper er, at han ikke falder med holdet. Spiller holdet en mindre prangende kamp, spiller Kasper bare som han plejer. Min bror gjorde mig opmærksom på, at i den halvsæson, hvor AGF gik fra at være ”dreamteam” til nedrykker, var Kasper en af de få der holdt niveau. Det havde jeg ikke selv tænkt på, men det kan jeg ved nærmere eftertanke sagtens få til at passe. Det er ikke alt sammen lige kønt, det Kasper render rundt og laver. Men det meste af det han gør, gør han godt. Så er der lige det med afleveringerne…! Men hvis det han viste offensivt i landskampen er hans nye niveau, så har vi noget at glæde os til.

Vi har været vant til at nævne helt andre spillere end Kasper Povlsen som profiler. Peter Graulund, Martin Jørgensen, Søren Berg, Stephan Petersen og Hjalte Bo Nørregaard. Sidstnævnte er notorisk en profil på grund af sit navn, men vi mangler at se ham på banen. Indtil det sker, må vi nøjes med at have forventninger til ham. De andre er gode spillere, der hver især viser gode ting, men som i denne sæson har været svingende i deres præstationer. Dog undtaget Berg, der efter min mening holder et højt bundniveau og derfor måske kunne gøre Kasper rangen stridig.

Selvom Kasper Povlsen ikke er den mest iøjnefaldende spiller på banen, mener jeg, at han har en meget stor betydning for sit hold hvad enten det er U-21 landsholdet eller AGF. Han er en holdspiller, der qua sine kvaliteter er med til at gøre holdkammeraterne gode. Så gode at DE bliver fremhævet som gode!

Jeg glæder mig til at se Kasper Povlsen til EM og i den kommende Superliga-sæson.

6 KOMMENTARER

 1. Han spillede også en rigtig fornuftig kamp mod Vejle, hvor hans pasningsspil også var helt eminent. Selvom det egentlig er her, jeg tidligere synes, at han har haft lidt problemer. Han laver selvfølgelig ikke MJ-afleveringer i dybden, men hans indersider og sågar hans tværafleveringer sidder der. Man så også i kampen mod HB Køge, hvor meget han betyder for holdet. Da han kom ud i anden halvleg faldt det helt sammen, og det erkendte Peter Sørensen også efter kampen.

  Lækker blog i øvrigt!

 2. Lige en tilføjelse til mit eget indlæg:

  Har netop set at Sporten.dk vurderer Kasper Povlsen til at være brandvarm i lighed med Nicolai Boilesen, Christian Eriksen og Nicki Bille alle udlandsprofessionelle med succes samt Daniel Wass kommende Benfica-spiller og endelig Bashkim Kadrii fra OB.

  Det er da ikke det værste selskab, at være i, synes I?

 3. Hej Torben,
  tak for et forfriskende og skarpt indlæg. Det er her jeg holder mig opdateret på GF, men mange af artiklerne er omskrivninger fra andre kilde (hvilket er ok og nødvendigt). Det er fedt, at der også kommer nogle artikler fra jer.
  Iøvrigt er jeg helt enig i dine betragtninger omkring KP. Defensive midtbanespillere er tit nærmest usynlige, hvis de gør det godt, men uanset uhyre vigtige for holdet, hvilket man desværre først opdager, når de ikke er der. KP gør det fantastisk, som oprydder sammen med en mere kreativ spiller MJ/Sloth etc..

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here