AGFFAN.dk har modtaget følgende svar fra AGF-fan Troels Markussen til det fanindlæg vi bragte i går under navnet ‘Sjælen i fodbold er døende‘.

Jeg hører igen og igen sloganet Imod moderne fodbold, men er ikke altid sikker på hvad der menes med det, og tror mest det er et popfænomen. Hvis der ikke var moderne fodbold, så ville superligaen ikke have et niveau der gjorde fodbolden attraktiv. Fodbold er blevet dyrere at se, men der tages ikke højde for inflation.

Jeg tror måske nok man kunne have fået et billet til 30 øre i 1950, men det kan man vel ikke forvente det skal koste i dag. Priserne bliver jo reguleret. Af os. Hvis ingen synes de har lyst til at spendere 150,- på en billet, så er stadion tomt. Derfor vil priserne altid blive reguleret løbende.  Det er hele tiden en vurdering af hvad ting skal koste. Skulle en fodboldklub ikke have øje for udbud og efterspørgsel? Eller er det en ting som kun hører det private erhvervsliv til? Nå nej… AGF er jo en del af det private erhvervsliv. AGF er et firma. Et firma med ansatte som vi godt kan lide at se arbejde.

Jeg erkender og er stolt af den historie AGF har, men hvis vi skulle tilbage til umoderne fodbold, så ville det jo kun være Århusdrenge på banen. Stjernerne ville være Jackson Møller, Gjesing og Høegh. Men så ville dansk fodbold jo være lysår efter andre lande. Spillerne skulle have jobs ved siden af, og det ville næppe gavne fodbolden. Som fan tager man på stadion for at støtte sit hold, men de fleste der er på stadion synger ikke. De er der ikke for at støtte, nej de er der for at blive underholdt. Med en superliga som bliver meget stærkere år for år, så er det jo det rette dansk fodbold har gang i. Det er vel flertallet som har ret?

Når der så bliver skudt med skarpt efter spilletidspunkterne, så synes jeg da bare vi skal sætte det til klokken 15:00 igen. Så ville TV-pengene nok falde ret kraftigt, ja bortset fra til FCK. FCK ville jo få vist deres kampe alligevel, og interessen ville være endnu mindre for resten af kampene.

Som der bliver nævnt er det kun FCK, Brøndby og AaB der har vundet mesterskabet de sidste ti år, men er det et problem den bliver forudsigelig? Hvis man ser på ”umoderne” fodbold, så var det fem københavnske hold der delte samtlige DM-guld indtil 1955. Det er ikke en ny udvikling. Sådan vil det bare være. Der var flere spillere at tage af i København dengang, og i dag er der flere penge at tage af. Så som sådan har fodbold ikke ændret sig det store. Dog vandt AaB et mesterskab med et markant lavere budget end FCK og Brøndby. Så noget nyt er sket i dansk fodbold. Man kan også vinde som et mindre hold.

Til sidst er jeg lykkelig over at Red Bull Salzburg bliver nævnt! Philips (radio/tv)Sport Vereniging Eindhoven og Bayer (medicinalvarer) 04 Leverkusen. Det beviser bare at det ikke er nogen ny ting. Hold over hele verden er eget af firmaer og har derfor deres navne.

Hvis nogen har den trang at AGF skal gå imod moderne fodbold og blive en amatørklub, så har jeg det skidt. Så synes jeg ligeså godt man kan blive fan af Skovbakken, da de lever op til jeres kriterier.

36 KOMMENTARER

 1. Din sammenligning med Red Bull Salzburg og PSV / Leverkusen holder vel ikke helt.
  Der er da i min optik forskel på om man som arbejdsgiver, laver en klub for sine medarbejdere.
  For det er vel deres historie, ligesom klubber andre steder er startet af arbejdere, overklassen, akademikere osv. Leverkusen startede i hvert tilfælde som en forening af ansatte, der ønskede at spille fodbold, på samme måden som AGF er en forening af århusianere. De skrev et brev til virksomhedens ledelse, der så statede en “ny” klub.
  Det samme er hvis tilfældet med PSV, ellers må andre på banen, der ved mere om hollandsk fodbold end mig.
  Red Bull køber en allerede eksisterende klub, og ødelægger den, de laver ikke et nyt alternativ for deres medarbejdere. Men bruger en eksisterende klub, udelukkende i reklame sammenhæng. Der er forskel!

  Når det er sagt, vil jeg personligt heller ikke have noget imod et faldende niveau i ligaen, hvis det betyder bl.a. bedre spilletidspunkter. Men for mig er det også den danske liga der er vigtigst, og det er vigtigere for mig at følge / støtte AGF, end blot at blive underholdt foran TVet. Men jeg er desværre klar over at ”vi” er en minoritet, også blandt dem der kommer på stadion.

  Men fordi men er en minoritet skal man vel ikke give op. Det gælder i kampen mod mandagskampe, forbud mod flag osv. Lige som man også kæmper mod andet man finder forkert i samfundet generelt.

  – Imod moderne fodbold!

  • Kunne ikke være mere enig i det du skriver!

   + Du har ret i det med PSV.
   PSV startede i 1913 som et Firma hold, til Phillips interne sports event (Phillips Sport Party) og kommer fra Phillips glødepære fabrik. Holdet blev i 1915 medlem af den hollandske liga, og 14 år efter vandt de guld, i den bedste liga i Holland

   • Nej det behøver man selvfølgelig ikke, og det var måske heller ikke den rigtige måde at formulere det. Er bare skuffet over sådan en udmelding skulle komme fra en medfan. Syntes det er respektløst overfor andre fans at være tilfreds med situationen som den er nu. Hvordan kan man være tilfreds med at mange ikke kan komme på stadion og støtte sin klub enten på grund af latterlige spilletidspunkter eller fordi man simpelthen ikke har råd på grund af de ALT for dyre billetter?? Fatter det simpelthen ikke..

 2. Vil det være okay for Troels hvis eksempelvis Arla overtog AGF.?
  At Arla ændrede vores klub logo til at indeholde et firkløver?
  At Arla ændrede vores klubdragter til rød og hvid.?

  Vil alt dette være okay i den moderne fodbolds navn, hvis bare det betød lidt flere penge til AGF?

  Jeg håber ikke han mener det seriøst.

  Og som allerede nævnt, er der jo stor forskel på om et firma overtager en klub, eller om en klub oprindelig er startet af et firma til medarbejderne, som det især er tilfældet i mange østeuropæiske lande.

 3. 1. divisionskampe i 1965, der kostede en voksen billet på Århus Stadion 12.- kroner. En håndværker tjente 7,50 kr i timen brutto. Bare lige til en sammenligning.

  • Kurt Allan
   Det kan du jo ikke forklare nogen af dem der tager tribunen og andre fans som gidsler i deres kamp mod systemet, mandagskampe eller billetpriser. De ser ikke længere end deres egen næsetip!

 4. Du stiller det alt for sort og hvidt op når du snakker om os der er imod moderne fodbold. Man kan sagtens være imod moderne fodbold, og samtidig mene at penge selvfølgelig spiller en rolle, og skal gøre det indtil et hvis plan. Vi er bare bekymrede over udviklingen.

  Jeg giver ikke meget for den der “jamen så længe det er godt for AGF,s økonomi” Skal vi som Andre siger, så ikke bare sælge vores navn til en sponsor, fordi så vil vi tjene en hulens masse penge?

 5. Nej selvfølgelig ville det ikke være fedt med Arla. Og er da heller ikke begejstret for RB Salzburg, men hvis GF var ved at gå konkurs ville jeg da hellere have Arla købte klubben.

  • Man fristes til at spørge, hvor stor en tilknytning du føler, at du har til AGF? Hvis Arla køber AGF, så dør AGF, og så står vi med en klub/firma, whatever, jeg ikke kan identificere mig med, eftersom jeg holder med og er vokset op med klubben AGF, og ikke bare et fodboldhold fra Århus som skifter navn en gang i mellem. Tror også det er derfor, at man ikke ser nogen fankultur i håndbold, som man f.eks. gør i Tyskland.

   Men tror det handler om, det med om man kommer for at blive underholdt eller for at støtte klubben.

   Jeg vil ihvertfald helt sikkert foretrække en tur med AGF i Danmarksserien fremfor et Arla Århus hold. Netop for at bevare AGF.

 6. Desuden så mener han nok med forudsigelig, at det næsten altid er det samme hold der vinder, mens holdene under flyver rundt på placeringerne.

  Alt andet lige er det super der bliver, sat fokus på det her “problem”. Så må folk mene hvad de vil.

  Imod moderne fodbold!

 7. Hehe.. Fedt, at man her kan se det, der sker alle andre steder i verdenen.. nogen mener noget, andre mener andet, men desværre har kun et fåtal forståelse for, at folk mener noget andet end dem selv.. hvorfor skal alt stilles op som “enten eller” scenarier? Hvorfor mødes man ikke et sted på midten, så man kan få alle folk med på noderne, om man så må sige?

 8. Jeg synes egentlig at mange af de ting du skriver virker små kvalmende og forkert. Som der bliver sagt er der godt nok jordens største forskel på om et firma starter en klub som så bliver professionel og på at købe en allerede eksisterende klub og ændrer på klubnavnet der. 2 ting der på ingen måde kan sammenlignes hvordan man end vender og drejer den.

  Jeg er helt sikkert enig med dig i, at vi er nødt til at have penge i kassen hvis vi skal have succes og derfor er jeg villig til at sælge ud af noget, hvis dette betyder flere penge og dermed mere succes til AGF. Dvs. at jeg fx. accepterer at AGF har solgt deres stadion navn, da alle alligevel vil kalde stadion for Aarhus stadion lige gyldigt hvor mange gange det bliver ændret. Jeg er også ligeglad med at man vælger at kalde en tribune for et firma navn, for lige gyldigt hvad vil det altid hedde Speakers Corner i mine øjne.. Jeg sætter dog grænsen når jeg mener at klubben sælger ud af sin sjæl. Dvs. hvis AGF pludselig skulle hedde FC Olav De Linde eller hvis AGF fusionerede med en anden klub, for så ville AGFs historie pludselig være død og borte og en ny klub ville starte.

  Jeg mener at det handler om at finde en grænse som vi kan leve med, men hvor vi samtidig stadig føler at AGF er AGF. Jeg kan også godt leve med et par mandagskampe, men jeg synes det er uacceptabelt så længe vi spiller halvdelen af vores kampe om mandagen.. 5-6 stykker pr. sæson ville jeg dog godt kunne respektere. Jeg ville selvfølgelig stadig synes det var træls når de kampe skulle spilles, men samtidig må man som du selv siger også huske på at klubben skal bruge penge. Hvis vi kan tjene godt med penge på 5-6 mandagskampe, så synes jeg dette er ok.

  Min pointe er, at der bør være et kompromis som alle nogenlunde kan gå med til og være tilfredse med.

 9. For at kunne kritiserer begrebet “Imod moderne fodbold”, må man også vide hvad det er der menes med det.

  Èn ting er, at moderne fodbold er et begreb der dækker professionaliseringen af dansk fodbold, at “fodbolden er blevet moderne”. Men det er i min optik, ikke kun det selve begrebet “Imod moderne fodbold” dækker over. Alle der har bare en smule fornuft, er klar over, at man intet “stort”, opnår, som amatørklub i Danmark. Fodbolden på højt plan er gennemsyret af penge, og sådan bliver det ved med at være.

  Men “imod moderne fodbold”, dækker også over en anden væsentlig udvikling. Nemlig de strammere og strammere regler for os fans. Vi aktive stemningsskabere i fx. Nýsir og lign. fraktioner i resten af Europa, bruger ofte udtrykket, for at vise vores utilfredshed med de stadigt stigende restriktioner på stadion. Bare indenfor de sidste 5 år, er det blevet mere reglen end undtagelsen, at man skal bruge tid på at søge om lov til at få flag, megafon, tromme o.lign. med ind på danske stadions. Førhen dukkede man op med sit fanudstyr, blev visiteret og fik så lov til at gå ind. Nu skal man flere dage i forvejen kontakte sikkerhedschefer, og spørge om lov, og ofte ender det med et nej (senest i Aalborg, hvor vi ikke måtte medbringe flag). Det bliver også stadigt sværere at lave tifoer. Listen over ting der ikke længere må bruges, bliver længere og længere. Røgbomber under kontrollerede forhold, store bannere over publikum, konfetti frisbees, konfetti rør mm. er de seneste år blevet forbudt på de fleste stadions i Danmark. Ting som førhen gjorde fodboldkampene festlige, og ikke ligefrem skabte problemer.

  Det bliver altså sværere og sværere at skabe fest og stemning til kampene. Både pga. det stigende antal regler, men også fordi at moderniseringen har ført til, at vi nu spiller næsten halvdelen af kampene på mandage.

  At være imod moderne fodbold, har i langt de fleste tilfælde intet med snæversynethed at gøre, men det er et udtryk for bekymring, og for en utilfredshed, med den udvikling fodbolden er inde i. Og ja, jeg ved udemærket godt at det er godt for AGF at få penge osv. Men selvom der er enkelte gode/uundværlige ting ved moderne fodbold, ser jeg og mange andre, også en hel del problemer ved det. Og hvis udviklingen fortsætter, går der ikke mange år, før det bliver som i England, hvor der ikke sælges rigtig øl på stadions, alle skal sidde ned, man ikke må bruge flag og meget meget mere. Og det er vi nogen der ikke ønsker sker.

  Imod moderne fodbold!

  • Lige mht england og lignende ligaer, synes jeg nu, at stemningen alt til trods stadig er væsentligt ens med tidligere tider, dog med langt færre slagsmål imellem holdenes tilhængere i forhold til førhen..

  • Vi er da helt enige om at de ting (flag, konfetti osv) du nævner er med til at højne det visuelle indtryk, men at sige at de ikke har skabt problemer ved de fleste af os vist godt ikke er helt rigtigt.
   Store bannere er blevet brugt til at organisere forskellige andre tiltag under. f.eks at ødelægge sæder, som så kunne kastes med. Flag er blevet brugt til at slå vagter med – Ikke nødvendigvis af AGF fans, men af andre fan grupper i Danmark.

   • Hvis du ser bort fra Horsens-Brøndby kampen for et godt stykke tid siden, hvornår er flag så blevet brugt til at slå vagter med? Jeg mindes ikke andre tilfælde i Danmark..

 10. Senest i Aalborg var flag forbudt, og de har kun stå afsnit. Ved også at midtjylland er gode til at lave forbud mod flag, som også kun har stå pladser. Episoden du referer til med at flagene var blevet brugt til at slå med tror jeg vidst vagterne var ekstremt gode til at gejle fansene op ved hjælp af kaste skyts, brandslukkere og “cykel handsker” . Det er samtidig også begrænset hvor meget skade et flag der er konstrueret af et elektrikerrør kan udrette…

  • Freil: kan også kun huske det ene tilfælde, men forbuddene er først kommet efter det – så man må formode at det skyldes den episode.

   Keyser Söze: Det er rigtigt at vagterne ikke opførte sig som de bør gøre i den kamp, men brandslukkeren blev brugt til at slukke et bål. Det kunne de ikke få lov til pga kasteskyts.
   Den skulle ikke have været brugt mod tilskuere og der skulle ikke have været kastet noget tilbage, men alternativet var at gå ind på tribunen, hvilket ville have sat gang i et endnu større slagsmål.
   Uanset hvor meget skade et flag kan lave, så må det ikke bruges som våben. Såvidt jeg husker så blev et knækket flag forsøgt brugt som stik-våben

   • I mine øjne er det bare en smugle latterligt at man ud fra en solo episode, hvor begge parter er lige gode om det, vælger at straffe kollektivt for alle andre klubber.

    • Vil give dig ret i at det ikke er et stort grundlag at tage sine beslutninger på.
     Lige gode om det? Den bliver vi nok aldrig enige om. Hvis vagterne havde fået lov til at slukke bålet, som ikke burde have været der – uden at få smidt diverse lightere, mønter og krus fyldt med urin i hovedet, så havde de sikkert heller ikke smidt noget tilbage

 11. Selvfølgelig skal flag hverken bruges som flagvåben eller stikvåben, det er vi fuldstændigt enige om, men jeg kommer aldrig nogensinde til at forstå hvordan man kan udelukke flag på samme mange stadions hos ALLE klubber pga. en eneste episode med Brøndby. Jeg synes det er langt ude og vi bør ikke møde alle de forbud som vi desværre gør.

  • Uden at vide om det er derfor, så kunne forklaringen være noget om ikke at forskelsbehandler fan grupper og måske også noget med at klubberne selv skal betale for ødelæggelser osv

   • Tjo, muligvis, men bør man ikke give os fans lidt til tro, blot fordi Brøndbys fans har haft en skidt episode med flag en enkelt gang? I stedet for at betragte os fans som forbrydere der kan finde på at bruge hvad som helst som slag/stikvåben, hvorfor så ikke vise os lidt til tro ind til det modsatte er bevist? Jeg hader at blive betragtet som kriminel uden at være det og jeg synes det er synd at det er blevet en normal ting at folk forventer det værste af fodbold fans hele tiden.

 12. AGF tjener penge på at spille fodbold, modsat moderne koncerner, som spiller fodbold for at tjene penge. Deri hele forskellen. Lad os værne om traditioner, bedrifter, og de indre og ydre værdier, som vi har været med til at bygge op over generationer, både som Aarhusianere, og som AGF fans.

  Du har ret i, at en del af AGF (som firma), skal værne om vores økonomiske hverdag, men denne må hverken forveksles, eller blandes sammen med den vigtigste side af AGF, den hvor moralen også spiller en kæmpe rolle. Der hvor hjertet SKAL være på rette sted. Nemlig på fansiden.

  Uden fans ingen klub = Fansne ER klubben !

  Vi er mange der med glæde vil gå på kompromis med Champions League og mesterskaber, for at hylde vores lokale helte, på et respektabelt plan, uden at skulle gå på kompromis med vore (klubbens) værdier. Hvis valget står mellem tvangsnedrykning og Danmarksserie bold, og på den anden side mesterskab og Messi, med en så tung bagside af medaljen som forsømmelse af klubbens traditioner og værdier, så kan i finde mig og mange andre på Fredensvang, ikke på “KASI ARLA TV2 NEWS SUPER ARENA”.

  Den del af klubben som har ansvar for det kommercielle, for økonomien og truppen må derfor altid ha delt fokus, blandt andet på fankulturen og baglandet. Vi skal hellere være tilfredse og glade som helhed, end rige og ulykkelige.

 13. Iøvrigt er du da helt forkert på den, det er velsagtens netop dig der lige så godt kan blive fan af Skovbakken ! Folk der står inde for “imod moderne fodbold” udtrykket, er jo netop fans, som ikke er villige til at gå på kompromis med den varer de kender, og al den tradition og historik, som man kender fra AGF, kort sagt handler “imod moderne fodbold”, om at værne om hvad vi er, og aldrig at ville støtte en anden klub/et tiltag eller en overbygning.

  Salzburg blev slagtet uden chance. Forestil dig AGF spille i gul på hjemmebane, klubben hedder nu FC Østjylland Danfoss, historikken og pokalskabet bliver slettet (nu starter vi fra bunden), og klubbens logo er en blanding af et kort over Østjylland og et portræt af Mads Clausen (Danfoss), og fankulturen bliver sylten i en sådan grad, at vi knap er velkomne på hjemmebanen, med mindre vi kan affinde os med en langside plads SIDDENDE, og man må kun klappe når der er mål (ellers er der karantæne). Sådan er forholdene desværre i ekstremt mange moderne fodboldklubber, herunder nævner du selv flere, og flere kommer givet vis til.

  Salzburg og Manchester Uniteds “ægte fans”, startede for år tilbage deres egne klubber, med samme værdier og ide grundlag, som de originale klubber, hvorimod klubbens licens, bliver ført videre af griske pengemænd. De nye ægte klubber, har tilgengæld stor succes, og har i modsætning til de omtalte koncerner, stor folkelig opbakning og sympati.

  Forestiller mig hvis FC Østjylland Danfoss blev en realitet, at man ville spille Champions League og mesterskabskampe mod FCK, for ynkeligt få stillesiddende tilskuere, mens AGF i Danmarksserien, ville nyde godt af et par tusinde medlevende og passionerede FANS.

  Er man PRO moderne fodbold, er man imod fodbold, passion, og kærlighed !

  Hvem vil dog skifte disse begreber ud med succes, penge, og magt ?

  IMOD !!!!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here