Problematikken omkring det høje antal af mandagskampe AGF er blevet tildelt i de seneste sæsoner i Superligaen er et yderst varmt emne blandt AGF’s fans. I de første otte runder af denne sæson spiller AGF fire gange mandag aften, og dermed fortsætter den tendens der var i programlægningen fra sidst AGF var at finde i landets bedste række.

Forklaringen på, at AGF ofte bliver ‘sorteper’ er, at TV2 Sport som tredjevælger blandt tv-kanalerne har mandagskampen, og at AGF konsekvent er den tredjemest populære klub at vise på TV – dvs. efter FC København og Brøndby.

Vi har talt med formanden for AGF’s officielle fanklub, Jan Jensen, for at høre om hans og fanklubbens holdning til mandagskampe.

– Helt grundlæggende er vi imod mandagskampe af den simple årsag, at det skader den danske rejsekultur der hersker blandt danske fans. Fodbold skal spilles søndag kl. 15, mener Jan Jensen.

– Udover den mindre støtte på specielt længere ture skader det også økonomien i fanklubben. Det siger jo næsten sig selv, at en bus med 23 mennesker til Farum ikke kan løbe rundt økonomisk. Os bekendt er fanklubben den eneste fan gruppering i Aarhus der arrangerer busture til alle kampe. Nogen vil jo bare sige ‘så hæv prisen for transporten’, men det er nu en gang fanklubbens formål, at arrangere transport til AGF’s udekampe og vi vil ikke helst ikke lave forskellige priser på turene fordi de spilles mandag aften.

Formanden slår ligeledes fast, at fanklubben ikke skal gøre sig til herre over hvordan den almene AGF-fan skal reagere på problemet.

– Vi vil nu også mene at det er op til hver især om man er medlem af Fanklubben, Galehuset, Forenden, Nysir mfl. om man vil være aktive på tribunen om kampen spilles en fredag, lørdag, søndag eller mandag. Vi vil ikke diktere hvad folk nu skal gøre og ikke gøre, så fx i forbindelse med AGF – Lyngby skal der lyde en stor tak til dem der deltog i stemningsboykotten og dem der valgt at lave stemning under hele kampen, man kunne jo godt frygte at de to lejre vil flå hovederne af hinanden, men der var gensidig respekt.

De tidligere aktioner på hjemmebane er primært afholdt i sympati for udeholdet, som fx i premierekampen, hvor de medrejsende Lyngby-fans kunne se frem til afrejse fra Aarhus tilbage til Sjælland kl. 21 på en mandag, hvorfor det med bus er umuligt at være hjemme før kl. 1 om natten.

– Det er nok vigtigt at vi deler det hele op. Hvis vi kun beholder vores egne briller på så er det jo ikke det store problem på hjemmebane, måske bortset fra for de yngre fans. Derudover er vi også nødt til at dele udebanekampene op. De to mandagskampe vi står foran (Silkeborg og Horsens) tror jeg ikke vi vil kunne opleve nogen væsentlig forskel i opbakning og fremmøde. Mange vil køre selv, men opbakningen vil være til stede fordi de to byer ligger så tæt på Aarhus. Men havde det nu i stedet været Farum og Køge så havde sagen stillet helt anderledes, med markant lavere antal tilskuere og mindre stemning på lægterne og derudover risikoen for at transporten til det pågældende stadion vil give et underskud, siger fanklub-formand Jan Jensen til AGFFAN.dk.

– AGF har fans i hele landet, så der vil altid være AGF fans til stede uanset hvornår AGF spiller i Danmark og hvornår AGF spiller, det kunne desværre også være en årsagerne til at AGF bliver tildelt mange mandagskampe, mener han.

AGF Fanclub Aarhus er som udgangspunkt tilhænger af at fansene skal vise deres utilfredshed med mandagskampene, men mener samtidig, at de tidligere benyttede metoder ikke umiddelbart er vejen frem.

– Det hele er ikke så sort og hvidt. Regningen/underskuddet fra busturerne burde måske sendes videre til klubberne som er dem der profitere af disse Tv kampe. Det er nødvendigt at ytre sin utilfredshed for at få fokus på problemet, men disse 15 minutters punkt boykotter er ikke vidtrækkende nok, siger formanden og fortsætter:

– Fans på tværs af klubskel og spille tidspunkter skal stå sammen og helt udeblive eller ikke skabe stemning under hele kampe i stedet – også dem der spiller lørdage og søndage skal i udvalgte runder støtte mandagsholdene.

Fanklubben har overvejet forskellige metoder hvorpå de vil kunne vise deres utilfredshed, som erstatning for det 15 minutters stemningsboykot der tidligere er set.

– Vi er opmærksomme på et ganske sjovt forslag om Vuvuzela aktion i 15 minutter for ganske enkelt at genere TV seerene. Dialog er også en mulighed, men vi kan sagtens frygte at dialogen vil afgå ved døden med tanke på de store summer der er på spil.

– Bedste aktion er at alle fans skal boykotte mandagskampene ved at blive væk og undlade at se enhver form for mandagsbold på TV. Det er seertallene der bestemmer hvem der bliver valgt og derfor er en landsdækkende total boykot af mandagskampe på Tv et middel. Man kunne lave en aktion, hvor fansene står udenfor stadion i de 15 minutter og så kommer ind derefter, slutter formand Jan Jensen i interviewet med AGFFAN.dk.

I næste uge bringer vi en artikel om AGF-direktør Jan Christensens syn på mandagskampene.

Læs også:
Fans: Boykotter stemningen mandag
AGF-fan: Sjælen i fodbold er døende
AGF-fan: For moderne fodbold

9 KOMMENTARER

 1. Jeg kan ikke forstå hvorfor TV2sport ikke vil sende deres kampe fredag aften – Ligesom i bundesligaen. Det ville da tilfredsstille os fans – tror jeg

 2. Tror sku der er flere der ville se den om fredagen over en masse kolde øl. End om mandagen med en øl og en masse sodavand. Fordi man skal op og på arbejde tirsdag morgen.
  Hvis det skal ligge på en hverdag. Så lig den sku da om fredagen.! Så bliver de forskellige byer også fyldt med glade tilhænger efter kampen. I stedet for at de tager hjem….

 3. Folk arbejder også fredag og derfor ville den dag jo heller ikke være voldsomt god, selvom det naturligvis er fedt fordi man kan drikke igennem uden at man skal lave noget dagen efter.

  En lille rettelse, så sender Nýsir og Forenden da også folk afsted til alle kampe. Vi har i øvrigt en håndfuld i Nýsir som har meldt afbud til Silkeborg grundet arbejde, så at det ikke genere os fans særlig meget pga. den korte afstand synes jeg nu heller ikke holder.

  Når det så er sagt synes jeg det er nogle rigtig fornuftige udtalelser fra Formanden og jeg kan da også fortælle at vi er nogle stykker der også arbejder på nye tiltag end de 15 minutters stilhed.

 4. Fra min side er det bedste kompromis nu engang kl. 14, 16 og 18 både lørdag og søndag. Ingen kampe vil overlappe og fordi det er weekend kan de fleste nok komme med en bus kl. 9 om morgenen fra selv de fjerneste regioner af landet.

  Den der med søndag kl. 15:00 har jeg ikke meget forståelse for, udover det må være noget nostalgi fra tidligere tider: Skulle alle kampe afvikles samme tid ville lørdag være et bedre tidspunkt, da det er sjældent folk arbejder lørdag uden at tage søndag med alligevel. På den måde kan du stadig smutte i byen og/eller vågne op med tømmermænd dagen efter, uden at påvirke dit arbejde.

  Jeg køber nu heller ikke argumentet med stor konkurrence fredag aften i flimmeren, for der kører nærmest ikke andet end genudsendelser på kamptidspunktet. Så vidt jeg kan se er der to-tre programmer der kan snuppe et væsentligt seertal, men ikke noget der kan få folk der er sportsinteresserede til at skippe en fodboldkamp med f.eks. AGF, BIF eller FCK.

  • Folk der arbejder i en butik arbejder oftest også om lørdagen og fredag arbejder folk jo også, derfor er der ingen tvivl om at søndag er det bedste tidspunkt for flertallet for at kunne komme på stadion, da det er de klart færreste der arbejder en søndag.

   Grunden til det kunne være pisse fedt hvis alle kampene blev spillet kl. 15 igen er, at der bare er en kæmpe charme ved at stå på stadion og hører “doooong” lyden og kigge op på skærmen og juble vildt når FCK eller Brøndby kommer bagud eller hvis ens nærmeste konkurrenter kommer bagud. Eller at stå i en afgørende kamp og folk stod med høretelefoner på og hørte radio imens og pludselig udbryder det bare i jubel fra nogen folk og så vidste man hvad der var sket.

   Der er selvfølgelig også ulemper ved det.. Fx. er det da fedt at kunne sidde og nyde en fodbold kamp eller to om lørdagen og se kampen efter AGFs om søndagen i TV og slappe lidt af til det, men jeg foretrækker helt sikkert model 1, selvom det nok er meget urealistisk efter at moderne fodbold for alvor har fået et hårdt greb i dansk fodbold.

   Derfor tænker jeg nu mere realistisk og kæmper i stedet for, at vi går fra at spille halvdelen af vores kampe om mandagen, til kun at spille 3-4 mandagskampe pr. halvsæson, i hvert fald i første omgang.

   Vi AGF fans bør stå sammen i kampen mod mandagskampene og yde en aktiv indsats for at løse problemet så vi kan stille os nogenlunde tilfredse.

  • Det kunne man vist godt misforstå, jeg har ikke “aktivt” meldt mig ud på grund af noget jeg var utilfreds med men har bare ladet være med at forlænge medlemsskabet da jeg ikke deltager på udebaneture mere og som sådan ikke havde nogle fordele ved at være medlem (mit sæsonkort gælder til en anden sektion end der hvor man får rabat ved at være medlem af fanclubben).

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here