ANMELDELSE: Storklub på slingrekurs er titlen på en helt ny AGF-bog der udkommer i dag, der forsøger at kortlægge AGF’s flotte historie og analyserer hvad der i flere omgange er gået galt for klubben. De fleste ting lykkes fra den nye bog, men undervejs bevæger bogen sig også ud på en slingrekurs.

Bogen starter lige på og hårdt, og tager udgangspunkt i nedrykningen i 2010 – en af de største skuffelser i dansk fodbold i nyere tid. Det gør ondt at genopleve sæsonen, og de forfærdelige nederlag holdet stødte på undervejs. Det er en ganske interessant start på bogen, hvor både daværende cheftræner Erik Rasmussen, sportschef Brian Steen Nielsen og journalist Jan Schouby giver deres bud på hvad der gik galt.

Herefter går bogen en smule ned i kadence, hvilket er ganske naturligt da den herefter indtager et mere historisk perspektiv og fortæller om AGF’s historie og store triumfer op igennem 1900-tallet. Ganske spændende beretninger, og ekstremt lærerigt for alle AGF-fans, hvis man har lyst til at kende sin klubs fantatiske historie bedre.

Bogen bevæger sig dog ud på en mindre slingrekurs, og her springer afsnittet om aftalt spil i øjnene. Afsnittet er bogens tyndeste, og fylder kun sølle tre sider, hvori AGF anklages for at have deltaget i matchfixing under en turnering i Bangkok. Undertegnet måtte læse det korte kapitel flere gange, men måtte efterfølgende konkluderer at det var en ekstremt tynd historie der ikke bliver underbygget. Det eneste der konkret står om beskyldningerne er følgende:

“AGF’erne blev opsøgt af spillehajer fra et syndikat, der ville have det aarhusianske hold til at fixe et resultat i en af kampene. De gik med på aftalen og scorede en gevinst. Størrelsen er ukendt.”

Så hvis man forventer de store skandaler i denne bog – såsom pressemeddelsen i nogens øjne måske lagde op til – så bliver man slemt skuffet. Afsløringen af Mikey Doyles bevidste røde kort er heller ikke sindsoprivende, men derimod bliver Hans Petersens førstehåndsbetragtninger af hvordan holdet, og især Jacob Laursen, tacklede det røde kort spændende for den almene fodboldfan.

Flotte billeder og illustrationer bærer bogen

Bogen fortæller også en hidtil ufortalt historie om hvordan Kurt Andersen blev engageret i AGF, og hvilken rolle han efterfølgende spillede i klubben, mens både skallesagen, AGF’s dårlige kommunikation og mange andre interessante emner berøres igennem bogen.

Den helt store fordel for Storklub på slingrekurs er dens ekstremt flotte illustrationer. Bogen er spækket med flotte billeder – både fra de helt gamle dage og frem til nu -, avisudklip og andet guf, og det er en sand fornøjelse som AGF-fan at bladre bogen igennem flere gange og dufte til denne dokumentation af AGF’s historie.

Bogens indhold fordeler sig over næsten 300 sider, men de mange billeder og det lette sprog gør den letfordøjelig. Hans Petersen og Rasmus Boserup har begået en fantastisk bog om AGF, omend der undervejs er lidt overflødige historier med, som tidligere omtalt.

Storklub på slingrekurs er bestemt anbefalingsværdig, og vil pryde en hver AGF-fans hylde, da den kan læses mere end blot en enkeltgang. Bagerst i bogen tegner forfatterne desuden portrætter af nogen af de vigtigste AGF-profiler igennem tiderne, hvor Stig Tøfting og Peter Graulund er i blandt. Ole Hall bidrager desuden med fremragende beskrivelser af nogle af de største AGF-kampe igennem tiderne, hvor man blandt andet bliver taget med på en sindsoprivende fortælling om AGF’s første mesterskab, efter en svær udekamp mod AB.

10 KOMMENTARER

  1. Hørt, kan vi få noget info omkring folkene bag teksten og udgivelsen ? Stiften er jeg hverken interesseret i at støtte, eller læse noget af, men det siger jo sig selv som AGF fan.

  2. Rasmus Boserup er vist journalist på Stiften. Hans Petersen kender de fleste, men han er åbenbart også, af en eller anden mærkelig, tilknyttet Stiften. Men bogen er udgivet af forlaget Turbine, og jeg kan ikke umiddelbart finde noget, der peger i retningen af, at det skulle have noget med Stiften at gøre.

    Jeg glæder mig ihvertfald til at læse bogen!

  3. Jeg ved ar AGF fixede en kamp i Bangkok. De skulle spille 1-1 i finalen og til gengæld ville de få 50000 dollars hver. Disse penge blev smuglet tilbage til Danmark.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here