Ingen tilskuere på udebane. Det lader til at kunne blive virkeligheden for fem danske klubber, efter en flok forstyrrede tosser formåede – næsten i hvert fald – at spolere søndagens fodboldkamp mellem AaB og FC København. Som konsekvens deraf bliver en lang række danske fodboldentusiaster og tilskuere taget som gidsler i en problemstilling, der langt hen ad vejen bør kunne undgåes.

Jeg vil starte med at slå fast, at jeg naturligvis ikke er tilhænger af – eller støtter – de uroligheder, der foregik i weekenden på Aalborg Stadion. Fyrværkeri hører ikke til på grønsværen, og det samme gør sig i øvrigt gældende for tilskuere, som den unge mand fra Dronninglund, der – formentlig i en brandert af den anden verden – ville angribe en FC København-spiller. Det er et stort problem, at det kan ske. Det er ikke lige frem noget, der er “populært” i Danmark at gøre, men én gang er en gang for meget. Derfor skal den slags uroligheder naturligvis stoppes.

Det har Divisionsforeningen da også sagt, at det skal. FC København tog konsekvensen og forklarede ganske kort tid efter kampen, at den pønsede på ikke at udbyde tilskuerafsnit til klubbens fans, når FCK skal spille udekamp mod “højrisiko-hold.” Det er så AGF, OB, AAB og Brøndby IF. Den aftale er nu vedtaget, og den kaldes solidaritetsaftalen, for de fire førnævnte klubber har alle vedstået sig den gældende aftale med FC København. I aftalen står der desuden, at de fire øvrige klubber vil skride til samme handling som FCK, hvis udeholds-tilskuere opfører sig grænseoverskridende, som det hedder i Divisionsforeningens pressemeddelelse, der i øvrigt kan læses omtalt her.

Derudover har de fem involverede og, lad os indrømme det, mest udsatte klubber valgt i fællesskab at udvikle et system, hvor alle de, der måtte være interesserede i at tage med på udebane og støtte deres hold i ofte svære kampe, skal registreres med navn og adresse. Det vil altså sige, at fans, der møder op på trods af diverse andre gøremål og lignende. Det er fans, der weekend efter weekend spytter direkte i kassen hos klubberne. Det er fans, der tages som gidsler i et urimeligt spil, de ikke har deltaget i. De er pludselig gjort til aber i et bur, der skal tælles op og holdes styr på. Ganske lige som tanken med det så ofte omtalte FCK Away-kort var. Det fik vi alle, der så søndagsbold, at se, er endnu en fiasko i kampen mod ballademagere, der unægteligt kun er en marginal del af “klumpen” af udebanefans.

Det er naturligvis ærgerligt, når klubberne risikerer aflyste kampe og store sanktioner for DBU på grund af nogle få idioters hjerneløse opførsel, men ærligt talt, så er det vel kontrollørerne på det pågældende stadion, der ikke gør arbejdet godt nok, hvis der gang på gang bliver indført ulovlig fyrværkeri, der kan kastes på banen, og hvis en ungersvend på blot 16 år får lov at komme ind på banen. Hvorfor ikke acceptere, at der findes passionerede fodboldfans, der ikke nødvendigvis er ballademagere? Sæt antallet og effektiviteten på kontrollørkorpset op. Uden for stadion er det naturligvis politiets job at holde ro på ballademagerne. Klubberne kan på ingen måde stilles til ansvar for det, der måtte ske på vej til og fra diverse stadions i Danmark.

Helt alternativt og modigt kunne man også – oh, skræk og ve – forsøge sig med legalisering af pyroteknik. Romerlys giver en fantastisk kulisse på et fodboldstadion, men der er også nogle naturlige følgeskader. I Aarhus har vi eksempler på ødelagt tøj og forbrændte legemsdele. I Norge har de valgt en moden og modig løsning på problemet. De har nemlig legaliseret romerlys på tribunerne. Det fungerer i blandt andet Vålerenga IF, hvor fire af klubbens supportere er blevet ansvarlige for denne del af fan-kulissen. Dermed står de til ansvar for alt, der vedrører romerlys og pyroteknik, men det betyder også, at der er blevet plads til dette i øvrigt fantastisk flotte virkemiddel.

Som nævnt skal der findes en løsning, men er løsningen af kriminalisere alle og tvinge de loyale støtter væk fra tribunerne? Gang på gang hører vi spillere takke for den massive og flotte opbakning, de får, når de er ude. Den forsvinder også. Heldigvis, kan man sige, har denne drastiske og vanvittige løsningsmodel, der holder FC Københavns fans væk fra udebanestadions, ikke ramt AGF endnu. Men hvornår gør den det? Og hvor skal fansne så gå hen (for de skal nok finde vej)? De bliver samlet på familietribuner og afsnit, der er forbeholdt hjemmeholdet? Og så er det, jeg spørger: Hvorfor var det nu lige, at man indførte seperate udebaneafsnit?
Ekstra Bladets fankommentator skriver ligeledes i sin klumme i dag, at det rent faktisk er et krav, at fans skal være adskilt. Han skriver “DBU’s eget regelsæt foreskriver endda, at fangrupperne skal være adskilt. I DBU’s sikkerhedshåndbog på side 102 står der direkte, at fans skal være adskilt. Det kommer oven i købet fra nogle EU-regler, der blev besluttet efter Heysel-katastrofen i 1985.
Denne holdning deles tilsyneladende også af fanklubberne, der her til morgen har påpeget samme problemstilling.

Og sidst er det mest nærliggende spørgsmål: Hvorfor er fansne, de involverede, ikke blevet adspurgt? Hvorfor er det så svært at gribe knoglen og invitere fanklubber til møde med klubberne? Nej, i stedet har de været nødsaget til at måtte gå sammen og råbe vagt i gevær. De har udsendt en pressemeddelelse, der kan læses her

Kære (af mange elskede) klubber, I har spillet fallit. Men det er dejligt, I er ærlige og erkender, I ikke magter opgaven.

4 KOMMENTARER

  1. legalisering af Pyro.
    Hvordan kan nogen tro at pyro kan blive legaliseret sålænge folk ikke vil overholde de eksisterende regler. Start med at overholde de regler, der findes og arbejd så for legaliseringen på bestemte områder derefter.
    Som det er nu, så ville det svare til at man sige: De folk der kommer for at lave ballade overtræder alligevel reglerne, så vi giver dem et bestemt område, hvor de kan slås.
    Og nej jeg mener ikke at Pyro og ballade er det samme

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here