De er nok nervøse over det sportslige lige nu, men selve klubben er i hvert fald reddet, efter Brøndby IF (desværre) fandt en redningsplanke beklædt med guld – i hvert fald sådan rent økonomisk i deres nylige overståede aktieemission.

Af Søren Højlund Carlsen

I skrivende stund kan Brøndby som bekendt stadig rykke ned. Det kræver blot, at AC Horsens tager sig lidt sammen – hvilket i deres situation måske er sværere end det lyder, al den stund, at de har større angrebsproblemer, end vi har haft i AGF. Men derfor kan de jo godt vinde en fodboldkamp alligevel nede i 8700. Så rent sportsligt er Brøndby IF stadig i store problemer, mens de altså har klaret frisag med hensyn til deres økonomi.

Men nu er AGF – thank heaven – jo fri af nedrykning, så hvorfor så beskæftige sig med rivalerne fra Brøndby? Jo, for inden klubbens succesfulde aktieemission, så bredte der sig en tendens i dansk fodbold, som ikke skal stå ukommenteret tilbage. For efterhånden som skeletterne – og regningerne – væltede ud af skabene på Brøndbys stadion, i samme takt som angriberne i AGF blev skadet, så blev det klart, at mange klubledere landet over manglede lidt forståelse for følelserne og mekanismerne blandt tilhængerne.

For mens vi tilhængere har heppet på – lad os nu bare indrømme det – at Brøndby faldt med et brag, der kunne høres helt til Aarhus, og vi stadig håber, at de rykker ud, så virkede det til, at mange af dem, man ellers opfatter som deres modstandere og modpoler, håbede på, at de klarede den.

For eksempel Brøndbys største rival i nyere tid – FC København, hvor både trænere, ledere og spillere udtrykte sorg og bestyrtelse over tilstanden hos deres ærkefjende lidt uden for byen. Offentligt håbede mange fra FCK, at deres rival kom tilbage til fordums styrke, så “New Firm” igen blev en god forretning.

Godt jeg ikke holder med FCK, tænkte jeg, da jeg så de udtalelser, for mage til unsensitive udtalelser skal man lede længe efter. Der gik da heller ikke længe, før en gruppe FCK fans skrev et åbent brev til deres klub, hvor de langede hårdt ud efter ledelsens forhold til Brøndbys krise. Her lidt fra brevet:

– Vi ønsker IKKE at Brøndby overlever: Vi ønsker ikke at en klub som i sin dødskamp har ageret så løgnagtigt, usympatisk og uvederhæftigt overlever på bekostning af traditionsrige klubber som tilmed betaler deres ansatte hver den første.

– Vi beder jer samtidig om at tale for jer selv, og ikke på den mest nedladende vis udtrykke hvad “Vi, der elsker fodbold” mener og ønsker. At holde af fodbold har intet at gøre med at holde af Brøndby IF eller nogen bestemt anden klub, skrev tilhængerne i det åbne brev, der var medfulgt af en underskriftsindsamling.

Hatten af for det initiativ, siger jeg bare. Ikke fordi det rager mig, hvad der foregår på Østerbro, men fordi brevet udtrykte det, vi alle sammen følte. At Brøndby selv havde skabt sine problemer og oven i købet havde gjort det på bekostning af andre klubber – bare se på feriepengesagen, hvor Brøndby stadig føler sig hævet over de andre klubber i Superligaen.

Nu var den her tendens ikke et problem i AGF, hvor ledelsen klædeligt har holdt sig tilbage fra at kommentere på Brøndbys problemer i samme tone som i København. Men derfor kan man som generel fodboldfan godt blive både forundret og endda forarget over, hvor åbenlyst andre klubber overser deres egne tilhængeres følelser.

Naturligvis ønsker man som udgangspunkt ikke at andre klubber – og dermed andre mennesker – skal opleve elendighed og sorg. Men i fodbold gælder helt andre regler og mekanismer end ude i virkeligheden, og det burde fodboldledere om nogen vide. I fodboldens verden er det helt ok og legitimt at ønske andre elendighed, og håbe at det går sine rivaler ilde. Ja, det er også helt i orden at fryde sig, når det går andre dårligt, især når det som i Brøndbys tilfælde ene og alene skyldes en dilletantisk og egenrådige ledelse.

Derfor er jeg ikke bange for at sige, at jeg blev da en smule skuffet, da Brøndby IF klarede skærene økonomisk og jeg håber stadig, at de rykker ned. Som en der har modtaget så mange slag og bitre nederlag fra Brøndby, så håber jeg af hele mit skadefryde hjerte, at de rykker ud og at AC Horsens klarer den.

Bevares, det behøver klubdirektører, trænere og spillere ikke at sige, men de behøver heller ikke ligefrem offentlig håbe på, at det går rivalerne godt. I den aktuelle sag fra FC København foreslog tilhængerne også i deres åbne brev, at ledelsen blot sagde følgende, hvis de blev spurgt:

– Jeg ønsker en så stærk liga som muligt, både sportsligt og økonomisk. Superligaens struktur tilsiger at de klubber der bliver ledet dårligst eller uansvarligt gradvist vil blive siet fra. Jeg har ingen præferencer for hvilken modstander vi i fremtiden vil møde, sålænge de er et aktiv for Superligaen.

Den sætning havde klædet alle klubledere, hvis de blev spurgt om Brøndbys skæbne. Og sådan har jeg det i øvrigt også – men jeg håber stadig, at Brøndby rykker ned…

Læs også: Graulund tror Brøndby rykker ned

På kanten af VIP’en skrives på skift af Jesper Krusell og Søren Højlund Carlsen, der efter et langt liv på øvre C og beton-tribunerne rundt om i ligaen nu primært ser AGF’s kampe fra sponsorloungen på NRGi Park.

3 KOMMENTARER

  1. Hørt! “Det er en skandale for dansk fodbold, hvis Brøndby rykker ud” er der mange, der siger. Mage til volepyk, skal man lede længe efter. Hvis en klub er under stregen, når sæsonen slutter, har de fortjent at rykke ud. At Brøndby har mange fans, er jeg da lige glad med. Det er en klub, som de seneste mange år, har været baseret på udnyttelse af spillere og fordrejning af reglerne. De skal væk! Og gerne i lang tid! :)

  2. Hold nu op en gang cykelsnak, det er selvfølgelig aldrig ok at ønske noget skidt for andre, hverken i fodbold eller i “virkeligheden”.
    Tænk hvis Vi ( AGF) havde vundet over Brøndby sidste gang….så var BIF sandsynligt allerede sikre på 1. Division næste år.
    Vi må vinde vores egne kampe istedet for at håbe på andre taber eller går konkurs etc.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here