Da AGF i sin tid hentede Carsten Hemmingsen til Aarhus for at give et tyndt forsvar saft og kraft kunne man tale om at hive en gammel traver frem. En anden gammel traver er debatten om de forkætrede løbebaner på Aarhus Stadion.

Af Søren Højlund Carlsen

De fleste er enige om, at de ødelægger fodboldoplevelsen og derfor skulle de i første omgang aldrig være blevet tilbage, da stadion i sin tid blev ombygget. Men det blev de, og dermed efterlod de AGF som et af de få hold i Europa, der spiller sine fodboldkampe i sit lands bedste række på et atletikstadion.

Debatten om en løsning dukker fra tid til anden op. Senest på et konkurrende website, hvor mulige løsningsforslag igen livligt blev diskuteret. Og selv om der er mange, der automatisk og næsten apatisk afviser en løsning som urealistisk og kalder os, der stadig håber, for fantaster, så er det en debat, der er værd at holde i live og hele tiden gentænke.

Som for eksempel nu, hvor en anden debat om idrætsfaciliteter er blevet genåbnet fra Rådhuset i Aarhus. For flere politikere er nu igen begyndt at diskutere muligheden for en multiarena i Aarhus, hvor der for eksempel kan være store koncerter og messer. “Tiden er inde til at skabe et grundlag for at bygge en multiarena”, sagde kulturrådmand Marc Perea Christensen (K) således til JP Århus i maj.

Læs også: Blog Skyd mod Norge

Gen-åbningen af ambitionerne om en multiarena kalder på et nyt perspektiv i debatten om løbebanerne. For hvorfor ikke følge byens slogan til det kommende europæiske kulturhovedstadsprojekt: “Rethink” – og gentænke en multiarena, så den kan løse de frustrationer, som byens store fodboldpublikum oplever med løbebanerne – lad os med andre ord få fodbolden ind i tankerne om en multiarena.

En arena med flere anvendelsesmuligheder – inklusiv fodbold – er set flere steder i Europa. Godt nok i en større målestok end behovet i Aarhus, men det er bevist, at sammensmeltningen af flere funktioner virker. Derfor er en arena, hvor der til daglig kan spilles fodbold for måske 12.000-13.000 tilskuere og så ellers er hjemsted for koncerter, messer mv. ved siden af en – i hvert fald – byggeteknisk realistisk mulighed. Og vi har endda lige her i byen de kreative kræfter til at løse opgaven. For eksempel har arkitektfirmaet CF Møller tegnet de to mest spændende nye stadions i Sverige – Friends Arena i Stockholm og Swedbank Stadion i Malmø, mens et andet lokalt firma; Aarhus Arkitekterne har lavet et smukt forslag til netop en multiarena med fodbold til Ørestaden i København.

En ny multiarena med mulighed for fodbold ville kunne opfylde AGF-tilhængernes behov for “rigtige” og intense fodboldoplevelser. Når så behovet for flere tilskuere er til stede – for eksempel ved en kamp mod Brøndby – så kan man rykke ud på det nu fremragende atletikstadion. Det samme kan man gøre, hvis der er koncerter eller andet, der forhindrer en fodboldkamp i multiarenaen. Men til det almindelig behov vil en ny arena kunne tilbyde en fremragende fodboldoplevelse og være dækkende til de fleste hjemmekampe gennem en sæson. Forestil dig for eksempel en hjemmekamp mod FC Midtjylland med 12.000 mennesker tæt på banen – og måske under tag. Det ville tage pusten fra selv Glen Riddersholm….

Se billederne fra AGFs første træning

Kan det så lade sig gøre eller det bare science fiction og drømme? Det ved jeg ikke. Men jeg ved, at man en gang i mellem skal benytte chancen for at hive en gammel traver frem fra stalden. Og hvilken bedre lejlighed end nu, hvor multiarenaen igen debatteres på rådhuset? Og hvem ved? Ligesom da Carsten Hemmingsen i sin tid stadig kunne skralde igennem, når der var behov for det, så kan den gamle traver om løbebanerne måske stadig få ben at gå på. Så kunne de passende tage de ben og løbe langt væk. Så bliver vi her i byen og hygger os med minderne om Carsten Hemmingsen og drømmen om en ny multiarena – nu med fodbold.

På kanten af VIP’en skrives på skift af Jesper Krusell og Søren Højlund Carlsen, der efter et langt liv på øvre C og beton-tribunerne rundt om i ligaen nu primært ser AGF’s kampe fra sponsorloungen på NRGi Park.

 Søren Højlund Carlsen er tidligere leder af Mediehus Aarhus, hvor han blandt andet var med til at starte debatprogrammet AGFFAN.fm. Søren er også forfatter, og han skriver i øjeblikket på Peter Graulunds biografi, der udkommer til efteråret.

2 KOMMENTARER

  1. SÅ enig! Der må og SKAL gøres noget ved at DKs anden største by har idræts, læs fodbold faciliteter som en by i Rusland, det kan simpelthen ikke passe, og selv byer som Haderslev og nu også Silkeborg her med deres planer for nye stadions langt bedre muligheder fremover for at tjene flere penge ifm. med fodbolden. I dag er faciliteterne (stadion) alt afgørende for forretningen og klubbens fremtid for og tjene penge og trække sponsorer/investorer til.

    Kom i gang Aarhus!

  2. Tænkte på at bygge NRGi Park om til en multihal.

    Med glastag, og man kunne rive nederste tribune ned og lave en længere en, hvor der også kan laves en teleskoptribune(mobile tribune) der kan trækkes ind over banen til håndboldkampe.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here