greenkeeper flemming andreasen 2_570x376

AGF har fået en greenkeeper. Ja, faktisk har han startet greenkeeper-uddannelsen i Danmark i 90’erne, og nu får AGF gavn af hans kærlighed til et velklippet græstæppe. Flemming Andreasen, som han hedder, er også uddannet anlægsgartner og gartnertekniker, og det seneste års tid har han optimeret græstæppet på Fredensvang, så det passer til den pasningsbetonede spillestil, Morten Wieghorst genre vil praktisere.

Men det er kun blevet tilfredsstillende til en vis grænse. Der er nemlig alt for meget vand i banerne på Terp Skovvej. Derfor er Flemming Andreasen igang med at anlægge en helt ny bane, der skal stå klar til sidst i juli måned.

– Græsset fejler ikke noget lige nu, hvor det står flot, men problemet er, at i yderperioderne, og når det regner meget, er banerne ikke gode. De bliver for våde, og det kræver en omlægning. Banerne er forholdsvist gamle og har været udsat for mange forskellige former for pleje og ikke den rigtige slags. Det har jeg har jeg prøvet at rette op på det seneste år, og det var faktisk meningen, at vi skulle have lagt banerne om allerede sidste sommer, men så rykkede vi ned i 1. division, siger Flemming Andreasen.

Det er en relativ ny metode, han bruger til at få banen klar så hurtigt.

– Det er tredje gang jeg laver en bane på den måde og så hurtigt. Vi topafhøvler banen med et specielt redskab bag på en traktor, og så kører vi det gamle græs væk. Så tilsætter vi en mængde sand i banen, så den kan afdræne, så bliver der sået 1.800 kg god græsblanding i, og så varer det 5-6 uger, og før de kan træne på den. Den står klar sidst i juli måned, siger han.

– Vi er gået i gang med at dræne banen, og der kommer et automatisk vandingssystem på begge baner. Vi gør sådan, at banerne bliver fuldstændig lige så plane, som den bane jeg lavede ude i Tilst til DBU’s ungdomslandshold, siger Flemming Andreasen.

Han er i gang med at grave en stor tank på 75 kubikmeter ned på Fredensvang til at opfange drænvandet, der genbruges til at vande banen. Der er rigtig meget vand i undergrunden på Fredensvang, og Flemming Andreasen vurderer, at der vil løbe rigtig meget vand ned i tanken.

– Der er i forvejen et enkelt dræn på 110 meter på Fredensvang, der giver 10-15 liter vand i minuttet. 3500 meter dræn med 23 strenge, der går på tværs af banerne. Det er ikke alle steder, det giver lige meget vand, men min vurdering er, at der kommer til at løbe i gennemsnittet 20 kubikmeter vand ud i vores tank i døgnet, siger han.

– Vi får et moderne vandingssystem, der kan vande lige præcis de steder på banen, der har brug for det og på de tider af døgnet, hvor det er bedst for græsset. Det kommer til at tage to timer at vande vores baner, hvor det til sammenligning tager ti timer med det system, vi bruger nu. Og hvis Morten Wieghorst vil træne pasningsspil, så vander vi bare i fire minutter med hver sprinkler, og så er banen optimal. Samtidig er vi den klub i Danmark, der klipper græsset kortest. Vi klipper i 22 millimeter ligesom Barcelona. De andre hold har længere græs, og de har slet ikke den tætte turf, vi har i Aarhus, siger Flemming Andresen med tydelig stolthed i stemmen.

Det er langt fra gratis at investere i en ny bane, men med den forbandelse mange fans mener, der har været over den gamle bane, hvor mange profiler er blevet skadet – ofte lige efter de er kommet til klubben – så er det godt givet ud. Man regner normalt med en pris på omkring 500.000 kr. for at renovere en bane, og med de mange dræn og en ny tank, lander prisen nok nærmere omkring et par millioner.

Superligaholdets træning bliver i mellemtiden flyttet til stadion og andre baner rundt i byen.