Magnus Brøgger

Mandag kunne man på AGF’s hjemmeside læse, at U17 keeperen, Magnus Brøgger, har sat sin underskrift på en to-årig ungdomskontrakt. AGFFAN.dk har mødt målmanden til en snak om livet som talent i AGF både på og udenfor banen.

Det var en glad Magnus Brøgger der onsdag mødtes til en kop kaffe i solskinnet ved åen. Brøgger kom direkte fra en danskeksamen på Rundhøjskolen, hvor han går i 10. klasse. Der var god grund til at være glad, Brøgger fik 12. Det er dog ingen tilfældighed, at den blonde målmand klarer sig godt både på fodboldbanen og i klasselokalet. Brøgger er nemlig meget fokuseret og målrettet i alt, hvad han foretager sig.

Navnet Magnus Brøgger er måske ukendt for mange AGF-fans, men det er et navn, som man vil støde på i de kommende år. 16- årige Brøgger har taget AGF med storm, siden han for et mindre end et år siden skiftede barndomsklubben Aabyhøj IF ud med byens nummer 1. Han har været en solid sidste skanse for AGF’s U17-ligahold, og Brøgger selv er ikke i tvivl om sine kvaliteter, som nu har udmøntet sig i en kontrakt.

 – Jeg tror, at min styrke er en-mod-en situationer. Der har jeg tit overtaget mod angriberne, jeg trækker mig ikke fra det, jeg skåner ikke mig selv. Jeg er rolig på bolden og jeg hjælper mine forsvarsspillere, siger Brøgger.

Samtidig er Brøgger klar over, at han ikke må blive tilfreds, det handler om hele tiden at bygge på.

– Der er nogle målmandstekniske ting, jeg skal lægge på. Jeg skal være bedre til at holde min balance fremadrettet og åbne mine hænder noget mere, når jeg står i min udgangsposition, siger Brøgger.

Han har stået det meste af sæsonen på klubbens U17-hold, men et par gange har han også fået chancen for at vise sit værd for U19-holdet. Netop det U19-hold han satser på at skulle vogte buret for fremadrettet. Det kræver dog, at han udvikler sin fysik, og det gør målmanden sig tanker om.

– Hvis man hele tiden er ’in the gym’, så mister man også lidt af sin fart. Det er det med at finde balancegangen mellem at være stærk nok til at komme ud i feltet, men også have farten til at komme ud i hjørnerne af målet.

Hvor god er du?

– Det er svært at sige. Helt alvorligt så tænker jeg ikke så meget over det. Jeg vil prøve at bevise mit værd både det første og det andet år, og så håber jeg at det er godt nok til at blive rykket op i superligatruppen eller få et tredje år på U-19, siger Brøgger.

En svær start
Mens Brøgger smager på sin kaffe, tænker han tilbage på sin første tid i AGF. Her skulle han vænne sig til et større pres, end han hidtil havde været vant til i Aabyhøj. Han havde svært ved at acceptere personlige fejl, det gik ud over både præstationer og humør. Brøgger pointerer vigtigheden af, at AGF er dygtige til at være der for sine talenter og eksemplificerer med sin egen målmandstræner, Kresten Vedstesen. Brøgger havde en svær periode, og det kunne Vedstesen mærke på ham. Derfor kom træneren en dag inden træning til Brøgger. I stedet for at træne snakkede de to om det at være talent og at skulle præstere under pres fra flere sider.

– Det der med at få fortalt at man er god nok, og at man ikke behøver vise mere, end man er, det synes jeg var fedt. Man kan ikke præstere, hvis man er ked af det uden for banen, og i starten skulle jeg lige falde på plads, før jeg gik i gang med at præstere, fortæller Brøgger om snakken med Vedstesen.

Magnus Brøgger er en tænkende ung spiller. Han er meget opmærksom på at få det optimale ud af sit talent og lytter derfor gerne til folk omkring ham. Brøgger har samtidig en anden værdi, som man i AGF sætter meget stor pris på. Brøgger har på trods af sine kun 16 år allerede erfaring med at være ny og have modgang i et elitemiljø, en erfaring han gerne deler med klubbens yngre målmænd. Han kender til vigtigheden af at holde hovedet koldt, og vise det man kan, for som Brøgger selv siger det får man problemer, hvis man vil vise noget, man ikke kan.

– Det var et problem, som jeg selv kunne mærke, dengang jeg kom. Jeg ville gerne være rigtig rigtig god, måske bedre end jeg egentlig var. Man vil rigtig gerne vise, alt det man kan, og så kommer man ikke til at vise noget som helst. Man skal bare vise, det man kan, siger Brøgger.

Skolen er også vigtig
Fodbold er meget for Magnus Brøgger, men ikke alt. Efter sommerferien starter han på Århus Statsgymnasium, hvor han har valgt en studieretning med matematik, fysik og kemi. Uddannelsen er vigtig for ham, ligesom han har forventninger til sig selv indenfor kridtstregerne, har han det også i skolesammenhæng.

– Jeg vil ikke gøre noget, hvis det ikke er hundrede procent – hverken fodbold eller skole. Det har heller ikke været nogen hemmelighed overfor AGF, at jeg prioriterer skolen meget højt. Jeg kommer til at have en meget travl men også fed hverdag. Jeg kommer til at være hundrede procent begge steder, siger Brøgger.

Brøgger påpeger, at klubben værdsætter, at dens talenter passer sin skolegang, og Brøgger selv er overbevist om, at skole ikke vil spænde ben for uddannelse og omvendt. Derfor skulle Brøgger også lige tænke et par sekunder, da han slutteligt bliver bedt, om at tage stilling til et muligt fremtidigt dilemma.

Når Morten Wieghorst ringer og spørger, om du kan spille midt i en eksamensopgave, så svarer du: Jeg fokuserer også 100 procent på skolen. Jeg kan ikke?

– Det er sku svært at sige, det tager vi til den tid, svarer Brøgger med et smil på læben.

Kaffekoppen er nu tom, og keeperen skal med bussen hjem med Åbyhøj, hvor han bor. Inden han siger farvel, ytrer han dog et ønske om at få lov til at takke to personer: AGF’s U16-træner Emil Eriksen og Brøggers tidligere træner i Aabyhøj IF, Carsten Andersen. Brøgger hjælper gerne andre, måske fordi han har mærket vigtigheden af den hjælp, som han selv har fået af andre. Snart står den på sommerferie, men inden han kan nyde ferien helt mangler en sidste opgave. Magnus Brøgger og resten af U17-holdet spiller sæsonens sidste kamp lørdag kl. 13.00, når Silkeborg IF gæster Fredensvang.