Samlet for Aarhus Fans

Det er ingen let opgave, at gøre status over den halvsæson, der netop er afsluttet. AGFFAN.fm brugte to fantastiske timer på at tale om spillere, kampe, præstationer, trænerskifte osv. Siden da er der sket endnu en ansættelse i AGF; Peter ”PC” Christiansen fra Randers FC er kommet til klubben i en rolle som chef-scout med sportsdirektør Jens Andersson som direkte chef.

Af Mads Lund Mikkelsen

Inden det kom ansættelsen af Glen ”Disco” Riddersholm, ovenpå Morten Wieghorsts pludselige afskedigelse, hvorpå historierne om det dårlige forhold mellem Wieghorst, Andersson og Jakob Nielsen fulgte, med tilhørende stort anlagt afsløring af begivenhederne mellem Jakob Nielsen og Jens Jønsson til spillernes oprykningsfest tilbage i maj.

Stop. Har du tabt pusten? Intet står stille i AGF. Oven i det hele har AGF ansat en ny fankoordinator, hvilket er gået næsten ubemærket hen.

Lad os spole tiden lidt tilbage. Den 23. november 2014 har AGF kniven for struben. Godt nok har man vundet den seneste hjemmekamp 4-0 over Vejle Boldklub, men dagens modstander fra Lyngby Boldklub kan med en sejr alligevel lægge så meget afstand til AGF, at oprykning til superligaen efterhånden vil se ud som en uopnåelig drøm for de hvide helte.

Det er en speciel kamp, der skal spilles. Legenden Martin Jørgensen tørner for sidste gang på Aarhus Stadion ud i den hvide trøje, og klubben har i dagens anledning valgt for første gang nogensinde at køre mobile tribuner ind på den forhadte løbebane. Præcist tre mobiltribuner opstilles der, og de bliver udsolgt.

På kampdagen er stemningen elektrisk, elektrisk nervøs, men spillerne virker fra starten af kampen meget fokuserede og opsatte på at vinde, de spiller med en uvant sikkerhed. Efteråret har ellers været en lang jammerdal.

I det 68. minut sender Kim Aabech klatten i kassen til 1-0 med et fladt skud under målmand Højlund, der hele første halvleg har måttet høre på sange om sit lange gyldne hår, og om sine lår. Kampen ender 1-0 og bliver starten på enden på superligadrømmene for Lyngby, der ikke vinder en eneste turneringskamp igen før den 10. maj 2015.

Ved slutfløjt er stemningen forløst men ikke euforisk. Det var en kamp, der skulle vindes, død og pine, og det ved alle, der den søndag aften går fra stadion under de nøgne skallede bøge.

Godt et år senere, den 4. december 2015, har cheftræner Morten Wieghorst igen kniven for struben inden efterårets sidste hjemmekamp, denne gang uden at nogen andre end AGFs ledelse og muligvis Wieghorst selv ved af det. Som vi ved, vinder AGF også denne kamp, mod FC Midtjylland. Endnu en gang bliver Kim Aabech matchvinder, og Kongen af Aarhus lader sig efter kampen hylde og omfavne af de euforiske fans på mobiltribunerne.

Eufori. Det er ikke for stærkt et ord. Som reaktion på en skidt og til tider decideret ydmygende sidste halvdel af efteråret er stemningen euforisk ovenpå sejren over FCM. En helt anden type forløsning end den, sejren over Lyngby bragte tilbage i 2014. Spillerne gør kampen igennem alt for at tænde op under publikum; Cavric bringer os foran med en flad afslutning under målmand Andersen, den ene Midtjylland-spiller efter den anden saves over af kamplystne hvid-blusede og viljen til sejr skinner stærkt igennem.

Det er det, AGF-fans hungrer efter, skriger på: Fight! Vilje! Mandsmod og hjerte!

Det er det, der tænder op under os. Derfor synger vi, at AGF står for ”traditioner og for mod”, derfor synger vi, at Aarhus aldrig gir op, og at der skal kæmpes for hvid og blå.

Derfor er der den 4. december heller ikke mere 4892 tilskuere på Aarhus Stadion; fordi AGF særligt i udekampene mod FC Nordsjælland, Randers og Viborg viste en skræmmende mangel på engagement og vilje til sejr. Mobiltribunerne var heller ikke udsolgt til kampen mod FCM, det til trods for, at der kun var opstillet to mobiltribuner og ikke tre, som til kampen året før mod Lyngby nede i 1. division.

Hvis tribunerne igen skal fyldes på Aarhus Stadion i forårssæsonen, skal der andre boller på suppen.   I den retning har AGF taget to afgørende skridt inden for den sidste måned.

Først ansatte klubben en ny fankoordinator fra 1. januar 2016; Anders Elbæk Kristensen. Den ansættelse er gået fuldstændigt under radaren, men fortjener opmærksomhed.

Der har i lang tid været behov for nye initiativer i den aarhusianske fanscene. Projektet Samlet for Aarhus har stået lidt i stampe og i praksis kun fungeret på Facebook som reklamesøjle for udebaneture, hvilket har været en stor succes. Vi AGF-fans er allerbedst på udebane, med turen til Randers som foreløbigt stemningsmæssigt højdepunkt i min bog.

Samlet for Aarhus har dog potentialet til at komme til at betyde endnu mere for den aktive fanscene, end det gør nu. Man kunne let forestille sig initiativer som flere sociale arrangementer (udover den årlige indendørs fodboldturnering), fanproduceret alternativt merchandise og øget tilstedeværelse omkring stadion på kampdag. Sådan vil man kunne samle en større gruppe unge omkring fankulturen, og måske appellere til flere fans, der ønsker et løst fællesskab omkring det, at være stemningsaktiv på tribunen. Den unge fankoordinator, der er afholdt og respekteret i den aktive fanscene, er allerede så småt begyndt med sit arbejde, så også på den front bliver det et decideret spændende forår.

Nummer to skridt i den rigtige retning er i mine øjne taget med ansættelsen af Glen Riddersholm. I modsætning til den vellidte men meget afdæmpede Morten Wieghorst, er Riddersholm en mand, der formår at skabe røre i andedammen. Jeg forventer at se den stærke præstation med FCM gentaget oftere under Riddersholm, fordi han er bedre til mandskabspleje end Wieghorst.

Riddersholm er en motivator, og den nuværende trup har gentagne gange vist, at den kan spille op med selv de bedste hold i superligaen, når den er motiveret. Det så vi særligt i første og sidste runde af efterårssæsonen med de to 2-1 sejre over Brøndby og FC Midtjylland. Omvendt har umotiverede og lade AGF-hold tabt 3-1 til Hobro og 4-1 til Randers FC.

Kan Riddersholm formå at tænde op under både spillere og fans, ser fremtiden lys ud, og aarhusianerne vil igen strømme til stadion som i sommeren 2015. Samtidig vil der med den nye fankoordinator efter alt at dømme komme bevægelse på fanscenen, hvilket kun kan føre til bedre stemning og generelt flere stemningsaktive fans.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here