dannyolsen_gettyimages

På fredag spiller AGF årets første kamp, på udebane i Odense mod Odense Boldklub. Selve kampen fløjtes ganske vist i gang klokken 18:00, men udebaneturen begynder mange timer før kampstart. Flere dage før faktisk. Forberedelser, aftaler, forventingen, spændingen, busturen, bodegaturen potentielt, det hører alt sammen med til den gode away.

Af Mads Lund Mikkelsen

Turen til Odense vil for mig i helt særlig grad være et eventyr, for når jeg står på ”TRE-FOR Parks” udebanetribune den 26. vil det være første gang, jeg er der.

En stor del af de tilrejsende GF’ere den dag vil være langt mere erfarne end mig, og de fleste ligger inde med de mest fantastiske historier fra deres mange eventyr med AGF på tur rundt i landet og til udlandet.
I den følgende uge vil i få serveret fire beskrivelser fra fire forskellige skribenter, som hver især fortæller historien om en helt særlig away. Dermed fejrer vi udebaneturen og AGF forud for forårets første kamp, og forkorter for et par af jer forhåbentlig ventetiden indtil den 26., hvor rigtig fodbold endelig starter igen!

Som den første udebanehistorie kommer her min, novicens, der endnu har meget at lære:

Et lille eventyr
Jeg vil bare afsted. Men det ligner desværre meget, at jeg ikke kommer afsted. Ingen af de andre vil eller kan komme med i bussen, og jeg orker ikke at skulle med bussen ”alene”. Men jeg vil bare afsted. Altså må jeg finde en på noget.

Det gælder en pokalkamp i Silkeborg. AGFs vej til kampen har været kort; Kjellerup blev slået med 1-8 i anden runde, også på Silkeborg Stadion. Tirsdag aften skal kampen spilles, det er slutningen af en lun september. For mange vil det ikke lyde som en oplagt dag at tage af sted til Silkeborg for at se fodbold; kampen lugter langt væk af sofabold. Hvorfor er det så lige, at jeg har sådan en ustyrlig lyst til at tage afsted? Mere om det senere.

Situationen er som sagt, at jeg skal hive en kanin op af hatte, for at få opfyldt mit ønske, så dagen før kampen skriver jeg over Twitter til Nicklas. Jeg kender ham egentlig ikke, men det gør et par af mine venner, og han virker til at være en solid fyr. Han kommer (næsten) altid til hjemmekampene, ligesom hans venner, som vi tit har hilst på, og de var med i bussen på vej til Viborg.

Om de skal til Silkeborg i morgen, hvis ja, vil de så måske have mig med? Ja da! Svarer Nicklas, ret prompte, selvfølgelig kan de have mig med, de kører i bil, og det hele er lidt kompliceret, men jeg får et telefonnummer, jeg skal skrive til, og så vil jeg ellers blive hentet på Langenæs kun en time før kampstart.

Klokken cirka halv seks dagen efter, på kampdagen, siger jeg farvel til min kæreste efter en tidlig aftensmad og bevæger mig fra bunden af Langenæs op mod Faktas parkeringsplads, hvor jeg vil blive hentet. Turen går omkring Letkøb i Sønderborggade for at købe en sixpack Royal, et helt igennem klassisk køb kendt tilbage fra de første spæde forsøg med bajere i kældre rundt omkring i barndommens Risskov. Jeg har fået nummeret på ham der kører bilen, han kaldes Drul. Det er jo et lille eventyr, tænker jeg, mens jeg spændt afskridter forblæste Langenæs Allé.

Lidt over seks svinger en lille to-dørs bil ind på Faktas parkeringsplads. Som en trold af en æske springer en ung fyr ud af bilen, og vinker mig med et stort smil over. Han er tydeligvis ligeså kulret og kåd som jeg, det kan jeg mærke, da vi hilser. Drul sidder bag rettet, og jeg får min lange krop klemt ind på bagsædet. Snakken går, dåser knappes op, det viser sig hurtigt, at vi har utroligt meget tilfældes. Det føles som at møde et hold drenge, jeg egentlig har kendt hele mit liv, også da Nicklas støder til på en parkeringsplads ved en afkørsel. Her skiftes der bil og alle topboys fra fraktionen LCD er samlet, med mig på slæb.

Vi kører først i et lettere ramponeret, men yderst charmerende lille køretøj, som jeg er ked af at sige farvel til, da vi skal skifte. Lyden, som en bil siger, hvis dens dør er åben, eller en ikke har spændt selen, er vores tro følgesvend under hele turen. Bilen er lidt i stykker, lader jeg mig fortælle, har kendt bedre dage, og skal faktisk sælges dagen efter.

Hvis man kan sige at Silkeborg Stadion ikke just er imponerende, må man også sige at udebaneafsnittet er decideret jammerligt; en joke af en ”ståtribune”, der ville passe godt ind på selv det mindste landsbyidrætsanlæg. Og fremmødet på dagen er heller ikke prangende, hverken fra Silkeborgs side eller fra vores. Det er jeg egentlig lidt skuffet over; jeg troede de hadede os? Kampen er også noget af det dårligste fodbold jeg længe har set, SIF sidder på sagerne langt hen af vejen.

Men på trods af de ikke ligefrem glamourøse forhold er stemningen ret god, europatur-sangen kører igen og igen, og egentlig får jeg slet ikke set så meget af kampen, så gør det ikke helt så meget, at den er elendig. Lynge, Drul, Nicklas og jeg hopper frem og tilbage og ter os, søber den sure øl i os. En anden pokalsang – ”Oh! We are going to europa – Oh! We are gonna win the league” – gjalder ud i den klare septembernat.

Som alle gode eventyr ender også dette lille udebaneeventyr godt. Danny O. sætter med hvad der føles som kort tid igen føringsmålet ind, rettet af, måske lidt ufortjent, men det er pisse lige meget. ”Eeeeeuropatur” får endnu 15 gentagelser på fuld skrald og aftenen rinder ud.

Var det så nogen stor kamp? Næh, det var det ikke. Det var heller ikke noget stort stadion, men tilgengæld en fantastisk oplevelse, som jeg med min elefanthukommelse nok aldrig glemmer. Nye venner, fantastiske sange, kærlighed til klubben i fuldt flor, følelsen af eventyr midt i hverdagen. Det er fodbold. Derfor tager jeg med på udebaneture, også på en tirsdag aften, hvor turen går til Silkeborg, og sofaen lokker de fleste mennesker. Derfor sidder jeg i bussen den 26. februar på, med stor sandsynelighed også sammen med Nicklas, Lynge og Drul.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here