Med Superligaens 2. runde mellem FCN og AGF søndag eftermiddag kan vi desværre berette om en kamp med masse af brændte chancer, hvor lidt held kunne have gjort at AGF havde vundet hjemmekampen. I denne artikel har vi valgt at se fremad i et andet fodboldsperspektiv, nemlig fodboldverdens brug af Big Data og AI (Kunstig intelligens). 

Når Big Data og AI kan forandre spillet

Kigger man rundt i sportens verden, så bliver brugen af Big Data og AI stadig mere udbredt på forskellige fronter – og dataanalyserne er også implementeret hos DBU, som har døbt Big Data ”den 13. mand” i fodbold og det vurderes at dataen vil komme til at ændre fodbold radikalt på rigtig mange fronter.

At den danske Superliga faktisk er det sted i verden, hvor spillerne løber mest under en kamp i forhold til Spanien der løber mindst, er områder hvor data kan klarlægge hvor mange meter der bliver løbet samt hvilke løb på banen rent faktisk har mest effekt. Dette er meget interessant når man ser en spiller som Jakob Andersen, der løber solen sort.

Missede chancer & sort sol 

Med angriberne Kasper Junker og Jakob Ankersens dynamik som fungerer godt, selvfølgelig efter egne udsagn til diverse medier efter kampen, så kunne man godt se skuffelsen over manglende mål. For spørgsmålet er, om det er effektivt for Jakob Ankersen at løbe solen sort? Eller om der er perioder i kampen, hvor hans løb og angreb er uhyre effektive bådeset i forhold til hans egen præstation, holdet og modstanderen?

Træning med sensorer på spillere og bolde, bidrager til real time præstation, med informationer som giver et klart billedet af fx Jakob Ankersen løb og angreb. I dag kan 10 minutters spil med 16 spillere og 6 bolde producere omtrent 13 millioner stykker data, som kan analyseres for at forbedre spillet. Her er der også tale om spillernes form og spille mønstre.  

AGF – data drevet i fremtiden?

Der er ingen tvivl om at en data drevet fodboldklub vil have en meget anderledes tilgang til træningen samt til selve kampene, men med brændte chancer og tæt på at vinde, er noget den 13. mand kan hjælpe med og dermed forbedre AGFs vinderchancer, hvilket kan gøre dem endnu mere populære som betting tips. Spørgsmålet er om AGF er klar til den teknologiske omstillings muligheder, som selvsamme teknologiske udvikling giver mulighed for?

FC Midtjyllands Matthew Benham brug af data og algoritmer er et glimrende eksempel på, hvorledes klubben fik analyseret de tidligere kampe, hvor dataene fortalte hvor FC Midtjyllands styrker lå, – en viden som blev brugt til at optimere styrkerne som en viral del af holdets spil. De fleste fans vurderer at dette træk af Matthew Benham var årsag til at Ulvene fra Herning vandt i 2015 og 2018.

Uagtet om AGF ønsker at se fremad med brug af den 13. mand, vurderes det at brugen af en data drevet tilgang til spillet, præstationer, løb samt optimering af holdets styrker kun har set de første spæde skridt – den teknologiske udvikling er i hastig udvikling – og AGF kan ende med at løbe solen sort på flere områder end kun på grønsværen i værste tilfælde. Diskussionen kan efterfølgende handle om at Big data og AI ødelægger fodboldspillet ved at ”den flotte del” af spillet bliver nedprioriteret frem for taktikken.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here