I mange år har der fra AGF’s side været blandede følelser forbundet med Verdensmesterskabet i fodbold. Disse følelser bygger især på idéen om – og troen på en forfærdelig og ubrydelig VM-forbandelse. Med AGF’s forbløffende resultater i Superligaen i år virker det dog til, at det nu er på tide at lægge de blandede VM-følelser på hylden én gang for alle og i stedet hylde et par af de AGF-spillere, der gennem tiden har gjort det godt på det danske landshold under VM, samt at se på et par af de talentfulde AGF-spillere der var lige ved at opnå en plads på et af landsholdene ved Verdensmesterskabet i år.

AGF og VM-forbandelsen

Som regel er Verdensmesterskabet i fodbold en begivenhed de fleste fodboldfans ser frem til med glæde og længsel. Historien har dog været en noget anden for de mange trofaste AGF-fans, der gennem længere tid hellere så sig fri for, at VM skulle finde sted i år. Den skeptiske holdning til VM har på mange måder bygget på en blanding af overtro og dårlige erfaringer. Det er nemlig set før, at AGF har det med at rykke ned i Superligaen, når VM står for døren, og frygten har hvilet på, om det ville være tilfældet igen i 2018. I hvert fald var det netop, hvad der skete i 2006, 2010 og 2014, hvilket kun har givet yderligere anledning til at tale om en reel VM-forbandelse. Der har således været en udbredt debat om AGF’s chancer i Superligaen anno 2018.

Så i starten af foråret, hvor det så småt tegnede til, at forbandelsen ville holde stik, holdte samtlige AGF-fans vejret, mens de bandede og svovlede Verdensmesterskabet langt væk. Til glæde for både spillere og fans blev 2018 heldigvis året, hvor forbandelsen forhåbentligt blev brudt én gang for alle. Med en fortsat plads i Superligaen kunne AGF-spillere og fans ånde lettet op og for første gang i mange år nyde de mange VM-kampe, der kørte over skærmen den efterfølgende tid – en positiv nyhed taget Danmarks VM-deltagelse i betragtning.               

AGF og VM anno 2018

Som med alle andre sports- og konkurrencespil, skal man i fodboldens verden gøre sig fortjent til en plads i toppen af poppen. Ligeså er det i Verdensmesterskabet i poker (WSOP), hvor spillere her først og fremmest skal sætte sig grundigt ind i de mange pokerregler og siden hen finpudse deres talenter for overhovedet at have en chance for at kunne klare sig ved finalebordene, ligesom det på samme vis gælder for atleter og sportsudøvere, der drømmer om at deltage i de Olympiske Lege. Også her kræver det store mængder dedikation og endeløs træning for at kunne være med blandt de bedste.

Netop den enorme mængde og perfekte sammensmeltning af træning, talent og dedikation var kendetegnende for AGF-målmanden Aleksandar Jovanovic, der var umådeligt tæt på at sikre sig en drømmeplads på det serbiske landshold ved VM i år. Her udvalgte den serbiske landstræner Mladen Krstajić Jovanovic til at være en af de 27 spillere i landets bruttotrup til VM. Desværre måtte Jovanovic vinke farvel til den mulige plads på holdet, da han var en af de fire spillere, der i sidste ende blev sorteret fra. På den måde kom det serbiske hold ned på 23 spillere i truppen. Det var som sådan ingen overraskelse, at det var én ud af de fire målmænd, der blev pillet fra. Dog havde mange AGF-fans nok håbet, at den serbiske landstræner havde valgt at beholde Jovanovic på holdet. I hvert fald var det håbet fra Jovanovics side, der altid har drømt om at få lov at spille VM.

football-3024154_960_720
Dedikation, talent og træning er alle nøgleord, når man vil begå sig blandt de bedste. 

Ønsket om at deltage i VM var ligeledes stort for AGF’s midtbanespiller, Mustafa Amini, der oprindeligt er fra Sydney i Australien. Amini krydsede ved dette års VM både fingre og tæer for, at landsholdstræneren Bert van Marwijk ville give ham en plads på det australske landshold. Amini har tidligere prøvet kræfter med det australske landshold, da han har spillet to A-landskampe for holdet og været med til at sikre landet kvalificeringen til VM’s slutrunder. Til trods for at han med sin topform mente at have gjort sig fortjent til en plads på landsholdet ved dette års VM, blev det desværre ikke tilfældet. I stedet måtte den skuffede AGF-spiller sande, at VM lader vente på sig.

AGF og VM i et historisk perspektiv

Ser vi på det danske landshold ud fra et historisk perspektiv, finder vi en række dygtige AGF-spillere, der alle har udgjort en del af holdet gennem tiden. For eksempel kan der nævnes talentfulde spillere såsom Jakob Poulsen, Morten ”Duncan” Rasmussen, Troels Rasmussen, Stig Tøfting og Martin Jørgensen. Det er dog langt fra alle spillere, der har oplevet VM’s slutrunder som en del af landsholdet. Det faktum hænger selvfølgelig sammen med Danmarks begrænsede deltagelse. Medregnet i år har Danmark i alt deltaget fem gange ved VM’s slutrunder (1986, 1998, 2002, 2010 og 2018).

En af de AGF-spillere der har været med, når Danmark har spillet VM, er tidligere AGF-målmand Troels Rasmussen. I perioden 1982 til 1991 spillede Rasmussen 35 kampe for landsholdet. Han var ligeledes med i Mexico ved Danmarks første VM-slutrunder i 1986, hvor han i første omgang var udpeget til førstemålmand. Desværre betød et par mindre gode præstationer i de første to VM-kampe, at tidligere landsholdstræner Sepp Piontek besluttede sig for at placere Rasmussen på udskiftningsbænken.

Ved VM i Frankrig i 1998 og ved VM i Japan/Sydkorea i 2002 udgjorde både midtbanespiller Martin Jørgensen og midtbanespiller Stig Tøfting en del af de udtagende trupper. Jørgensen var i 1998 med i startopstillingen ved samtlige danske VM-kampe, og han formåede da også her at gøre Danmark ellevild af begejstring, da han i kvartfinalen i 1998 scorede et legendarisk mål mod ingen andre end selveste Brasilien (desværre tabte Danmark i sidste ende kampen 2-3). Tøfting, der altid har været kendt for at fylde meget på – og uden for banen, spillede sin sidste VM-kamp i 2002, da Danmark tabte 3-0 mod England.

people-1284253_960_720
Til trods for et imponerende mål fra Martin Jørgensen vandt Brasilien over Danmark ved VM-kvartfinalen i 1998.

En spændende fremtid

AGF’s relationer til VM har således været præget af alt fra forbandelser og drømme til skuffende udfald og store præstationer. Det bliver af den årsag spændende at se, hvad fremtiden byder på. Har AGF fuldt ud brudt med den frygtelige VM-forbandelse? Vil nye AGF-talenter få lov at tage plads på det danske landshold ved kommende VM-slutrunder, eller vil andre lande få øjnene op for et par af AGF-talenterne og gøre brug af dem på deres landshold? Kun fremtiden vil vise, hvad der er i posen for AGF, når talen falder på VM.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here